Първо в Lupa.bg: След 3 месеца проверки уволниха шефа на затворите

Актуални новини
11:39 - 08 Ноември 2019
3627
Първо в Lupa.bg: След 3 месеца проверки уволниха шефа на затворите

Шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”(ГДИН) главен комисар Васил Миладинов вече не е временно отстранен, а е уволнен, научи Lupa.bg източници от Министерство на правосъдието. Махането на затворническия началник е станало поне преди десетина дни, но от Министерството на правосъдието не са оповестили новината.

Васил Миладинов бе временно отстранен на 3 юли от правосъдния министър Данаил Кирилов. Мотивите за махането му не бяха официално представени. След това започна дисциплинарно производство срещу него, което продължи 3 месеца. По неофициална информация проверката е била удължена. Негови колеги подозират, че е станал неудобен заради обществена поръчка за милиони, която трябвало да отиде в ръцете на „избрани хора”. 

Какво са установили проверяващите Миладинов така и не стана ясно. Lupa.bg отправи официално запитване за резултатите от разследването на шефа на затворите, но не получи отговор. На въпроса на медията ни кога и защо е уволнен също няма отговор.

Шефът на дирекцията "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" към омбудсмана на страната Димитър Бонгалов също е проверявал Миладинов. Неговата констатация е, че няма нито едно нарушение, за което да може да бъде наказан.

Бонгалов заедно със своите колеги Христо Атанасов и д-р Мариана Патрикова са влезли в ГДИН на 11 юли и са стояли там осем дни, но далавери така и не са открити.

Мястото на уволнения шеф ще заеме досегашният му заместник Ивайло Йорданов. Той пое временно управлението на затворите, но сега ще го ръководи  постоянно.