Разследване на Lupa.bg: 3 месеца търсят „злоупотреби” на шефа на затворите

Проверката срещу Васил Миладинов е удължена за намиране на повод за отстраняването му

Ексклузивно
17:30 - 16 Октомври 2019
7378
Разследване на Lupa.bg: 3 месеца търсят „злоупотреби” на шефа на затворите

Близо три месеца проверяват шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”(ГДИН) главен комисар Васил Миладинов, съобщиха пред Lupa.bg източници от Министерство на правосъдието. По тяхна информацията разследването е удължено.

От пресцентъра на ведомството на Данаил Кирилов нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. Пиарите обясниха, че са направили запитване до ГДИН, но отговор от тях не са получили.

Шефът на дирекцията "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека" към омбудсмана на страната Димитър Бонгалов също е извършил проверка на Миладинов. Неговата констатация е, че няма нито едно нарушение, за което да може да бъде наказан.

Бонгалов заедно със своите колеги Христо Атанасов и д-р Мариана Патрикова са влезли в ГДИН на 11 юли и са стояли там осем дни, но далавери така и не са открити.

Шефът на затворите бе отстранен на 3 юли от правосъдния министър Данаил Кирилов. Мотивите за махането не бяха оповестени. От Министерство на правосъдието уточниха, че Васил Миладинов е временно отстранен, тъй като имало дисциплинарно производство срещу него. Шефът на затворите не е на работа от 31 юли. Ще бъде възстановен, ако не се открият нарушения при управлението му. 

Загадка остава защо е удължена проверката срещу главния комисар. Негови колеги подозират, че е станал неудобен заради обществена поръчка за милиони, която трябвало да отиде в ръцете на „избрани хора”.