Първо в Lupa.bg: Снайперисти на всеки километър охраняват папата у нас

У нас
08:03 - 03 Април 2019
6150
Първо в Lupa.bg: Снайперисти на всеки километър охраняват папата у нас

Снайперисти ще бъдат разположени по цялото трасе, през което ще премине папа Франциск по време на посещението си в България от 5 до 7 май, научи Lupa.bg. Главата на Римокатолическата църква е една от най-строго охраняваните личности в света и обикновено визитите му в чужбина са съпътствани от драконовски мерки за сигурност.

Макар че е духовен водач на милиарди католици по света, папата е и държавен глава на най-малката държава на Земята – Ватикана. Затова той е посрещан едновременно и като светски, и като религиозен водач.

Папа Франциск е известен със своята скромност и непринуденост и с желанието си да общува пряко с хората, като отива свободно при поклонниците, независимо дали проповядва на площад „Свети Петър” в Рим или в чужбина. Въпреки желанието му да контактува с хората свободно и да ги благославя, Светият отец има желязна охрана. Невидими гардове го следват плътно по петите и осигуряват целия периметър, през който той преминава.


У нас вече е създаден специален щаб по охраната на Франциск, който действа съвместно със службите на Ватикана и с италианските спецслужби. От българска страна ангажимент да пазят зорко Негово Светейшество имат НСО, МВР, полицията, жандармерията, както и отряда за борба с тероризма. В щаба са включени и представители на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване”, научи Lupa.bg.

Най-сложна ще бъде организацията по охрана на папата на площад „Александър Невски”, където на 5 май той ще изнесе проповед и ще се срещне с българските католици, както и с всички желаещи да ги видят. Поради факта, че мястото е голямо и открито, а сградите са по-отдалечени от площада, Светият отец ще бъде пазен както от въздуха с хеликоптер, така и с многобройна охрана на земята.

Снайперисти ще дебнат никой да не застраши живота на Франциск от камбанарията на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”. Добре обучени държавни стрелци ще наблюдават множеството на площада и от околните сгради. Сред хората, които ще преминават през специални пунктове за проверка, също ще има агенти на НСО и на полицията, както и на италианските специални служби.


Същата организация е предвидена и за охраната на папата на плошад „Независимост” – между президентството и Министерския съвет на Гергьовден следобед, когато той ще проведе съвместна инициатива за мир с представителите на религиозните общности у нас.

„На папата не може да бъде осигурена абсолютно надеждна охрана, тъй като това може да доведе до издигане на стена между него и вярващите, която да отдели понтифика от неговото паство”, коментират от Ватикана.

Когато си е във вкъщи за охраната на Негово Светейшество се грижи швейцарската гвардия – личната охрана на папата. В Италия в охраната на Светия отец е включена и местните карабинери. В чужбина логистиката се осъществява както от страната-домакин на визитата, така и от италианската държава. Lupa.bg научи, че български гардове и специалисти по сигурността от НСО и от други служби вече са пътували във Ватикана за обмяна на опит с личните гвардейци и охранители на Франциск.


На определени места у нас духовният водач на католиците ще се придвижва с прочутия си папамобил.

Снайперисти ще охраняват папата и по време на визитата му в Раковски на 6 май. На всеки метър от Летище София до центъра на столицата ще бъдат разположени полицаи и жандармеристи, а на възлови места по "Цариградско шосе" също ще има снайперисти.

Главата на Римокатолическата църква е потенциална мишена за фанатизирани ислямски екстремисти. Атентатът на площад „Свети Петър“ в Рим преди 38 г., извършен от турчина Мехмед Али Агджа срещу Йоан Павел II, показа, че и папите са изложени на същия риск като политическите водачи.

Апостолическото поклонничество на папа Франциск в България през 2019 г. ще бъде второто посещение на глава на Римокатолическата църква в България след визитата на папа Йоан Павел II през 2002 г.

Папата пристига в България в навечерието на големия християнски празник Гергьовден - на 5 май 2019 г. по покана на Католическата църква в България и на българската държава. След България на 7 май папата ще посети и Северна Македония.


Папа Франциск ще кацне в София в 10 часа на 5 май и ще бъде посрещнат на Летище София от министър-председателя Бойко Борисов.

Българският премиер и Светият отец ще проведат среща, на която министър-председателят ще го поздрави с добре дошъл у нас.

Програмата продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което ще се състои срещата на папа Франциск с президента на България Румен Радев.

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата. По-късно папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна” (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица.

Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май е посещението на град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. В църквата „Пресвето сърце Исусово” Светият отец ще отслужи света литургия с първо причастие на деца от цяла България, а среща с католическата общност ще се състои в църквата „Свети Архангел Михаил“.

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши на 6 май следобед със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост” в София.

На 7 май рано сутринта Светият отец отлита за Скопие. За да се създадат по-малко неудобства за гражданите на София и Раковски специално за визитата бяха избрани почивни дни, когато затварянето на улици ще създаде по-малко проблеми за трафика.