Първо в Lupa.bg: Теч на ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй"?

Икономика
15:15 - 20 Ноември 2020
11274
Първо в Lupa.bg: Теч на ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй"?

Ядреният експерт Георги Котев втори ден бие алармата за опасност за радиактивен теч от АЕЦ "Козлодуй". Вчера той заяви, че повече от 3 денонощния било безспорно известно, че в шести реактор на централата има разхерметизирано ядрено гориво, но властта упорито мълчала. Както Lupa.bg вече ви информира, ръководството на АЕЦ-а пък е изпратило заповед за забрана на улова в лимана край него от 14 ноември. Каква е истината? 

Ядрен инцидент няма, потвърдиха за медията ни от "Козлодуй". В прессъобщение те обясниха подробно технологията на вкарване на свежото ядрено гориво в реактора и отвеждането му. Котев обаче твърди, че товарът на блок Пети продължава да е по-висок, спрямо този на другия реактор, а причината е именно разхерметизирани касети с ядрено гориво, предназначени за Шести.

"След презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” в началото на 26-та кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания. Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация. Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности", уверяват от АЕЦ "Козлодуй". 

Остава въпросът защо е забранен уловът в района. Според данните на АЕЦ заповедта се налагала регулярно, след заповед на Министерството на земеделието и храните, издадена още миналата година, а не защото имало форсмажорни обстоятелства.

Ядреният експерт и бивш зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев обясни за читателите ни, че дори да се е случил втора степен инциент, това не е опасно за никого и такива ставали ежедневно по света. Скалата на МААЕ е от 1 до 5, като 5, например, е експлозията в "Чернобил". Куюмджиев добави, че ако има разхерметизиране на обработено ядрено гориво, е твърде слабо вероятно то да е достигнало до почвата, а от там в подпочвените води.


Касета с ядрено гориво

А ако касета със свежо гориво се е разхерметизирала при вкарването й в реактора, опасност също няма, защото съдържанието отива в атмосферата и за няколко часа се "изпарява". Това също по думите му е почти невъзможно да се случи, защото всяка касета се проверява отделно и ако има дори съмнение, тя се изхвърля в т.нар. мокро хранилище.