Първо в Lupa.bg: Връщат днес Павел Васев от Москва в 15 часа

Светилото в неврохирургията проф. Николай Габровски лети с покосения от тежък инсулт режисьор

Общество
08:48 - 07 Май 2019
3135
Първо в Lupa.bg: Връщат днес Павел Васев от Москва в 15 часа

Правителственият самолет, който лично премиерът Бойко Борисов разреши да бъде изпратен в Москва, за да докара покосения от тежък инсулт режисьор Павел Васев, трябва да докара днес около 15 часа болния, научи първо Lupa.bg. По предварителна информация в него ще лети и водещият неврохирург и шеф на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. Николай Габровски.

От няколко дни той е в Москва, където посети режисьора в лечебното заведение и говори с лекуващите го в момента руски медици.

Както единствено Lupa.bg съобщи преди дни датата 7 май е избрана съвместно от лекуващите го лекари в Москва,  от проф. д-р Николай Габровски и е координирана специално с българските и руските официални власти.

Двама специалисти по реанимация и медицинска сестра от "Пирогов" отлетяха тази сутрин за Москва с правителствения фалкон за транспортирането на Павел Васев в България, каза директорът на спешния център проф. Асен Балтов.

Известният режисьор и бивш директор на Народния театър и Сатирата и настоящ ръководител на Българския културен център в Москва е в будна кома в руска болница след прекаран инсулт малко преди Коледа. Няколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не са разрешили местенето му поради състоянието му и са преценили, че ако това е възможно, задължително трябва да е със самолет.

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутати и общественици това стана техниески възможно преди две седмици. 

"Транспортирането е рисковано, но е възможно. Възможно е в условията на умерено висок риск", коментира проф. Габровски. 

68-годишният Павел Васев ще бъде придружаван от съпругата си Елена по време на полета. След връщането в България ще постъпи в реанимацията на неврохирургията на "Пирогов", където ще премине обстойни прегледи и ще се набележи алгоритъм за продължаване на лечението, обясни проф. Балтов.