Първо в Lupa.bg: Запознайте се с бабата, победила и испанския грип, и COVID-19

Любопитно
11:30 - 24 Април 2020
3582
Първо в Lupa.bg: Запознайте се с бабата, победила и испанския грип, и COVID-19

107-годишна жена от Пиренеите се превърна в истински лъч надежда, след като победи коронавируса, а като дете е оздравяла и от испанския грип. Ронда бе изписана преди дни от болница след борба с COVID-19 и след 2 последователни отрицателни PCR теста.

Снаха й разказва, че е родена в изключително бедно семейство което заради войната и пандемията през 1918 г. не разполагало дори с мляко или храна. Това принудило Ронда да избяга от дома си и да заживее в близката ферма. Там се и разболява от грипа, но силният имунитет я избавя от сигурна смърт, за разлика от майка й, която е повалена от непознатия тогава вирус. 

През 2012 г. бабата-герой решава да заживее в старчески дом, за да не тежи на семейството си с грижите покрай нея. В началото на март обаче се оказва, че голяма част от персонала на заведението е заразена с коронавируса. "Първото съобщение, което получихме, бе, че от 9 март вече нямаме право да посещаваме близките си. На 19 март бе потвърдено, че има заразен персонал, а всички възрастни хора са тестувани", разказва снахата. Ден по-късно й съобщават, че и баба Ронда е болна. 

От тогава всеки ден за нея се грижат двама лекари и един психолог. Всъщност COVID-19 не се развива особено тежко при 107-годишната жена и около 2 седмици след положителния тест тя започва да се възстановява. Доволна и благодарна е за всички грижи и дава важен съвет за всички болни: "Щом аз съм преживяла това, значи и вие можете".