Пътните строители блокираха АМ "Хемус" с тежка техника

Топ
14:16 - 13 Април 2022
1212
Пътните строители блокираха АМ "Хемус" с тежка техника

Протестиращи служители на две от фирмите, които изпълняват проектите за рехабилитация на пътищата в Североизточна България, блокираха магистрала "Хемус " за половин час на входа и изхода Варна.

Хората казаха, че очакват заплатите си и в момента не работят, тъй като нямат възлагане на нови проекти. Стана ясно, че на едната фирма, държавата дължи над 20 милиона лева.

Над 200 човека се включиха в демонстрацията. Десетки единици пътностроителни машини и камиони следваха колоните от протестиращи и в двете платна. Недоволните от сектора издигнаха лозунги като "Пътищар е гордост, а не унижение", "Пътният бранш е пред фалит" и др. Протестиращите казаха, че се чувстват изоставени, затънали са в кредити. Те посочиха, че не са получавали заплати от три месеца. 

В същото време над 150 пътни работници блокираха международния път Русе – Свиленград при Велико Търново.

В пътната фирма работят около 450 души, заради финансовите затруднения са съкратени 20 човека, каза управителят на „Пътни строежи – Велико Търново“ Румен Игнатов.

Вчера премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.