Павел Дуров - таен шпионин на Путин?

Шефът на Телеграм пътувал десетки пъти до Русия след изгнанието си, Макрон му предложил да премести централата на компанията в Париж

Личности
15:25 - 28 Август 2024
4017
Павел Дуров - таен шпионин на Путин?

Арестуваният във Франция основател на Телеграм Павел Дуров, който напусна Русия преди 10 години, всъщност може да е работил за режима на Путин и за руските тайни служби. Тази версия се прокрадна в световните медии след задържането на Дуров.

Той бе задържан на парижкото летище "Льо Бурже“ на 24 август. Парижката прокуратура по-късно съобщи, че бизнесменът е бил задържан за разпит като част от дело, открито на 8 юли срещу неназовано лице във връзка с подозрение за 12 престъпления. Освен това френските власти разследват участието на Дуров в укриването на данни за незаконни дейности онлайн, включително предполагаемо разпространение на детска порнография и трафик на наркотици.

Роденият в Русия Дуров, освен руско, има и френско гражданство, а с указ през 2021 г. името му е променено на Пол дю Рув. Твърди се, че той е и гражданин на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. От 2017 г. Дуров живее в Дубай, където се намира и централата на Телеграм.

Десетки тайни пътувания на бизнесмена до Русия са открити в хакнати документи на Федералната служба за сигурност (ФСС - на руски е ФСБ, б.ред.). Те бяха публикувани от независимата руска медия „Медуза“ и основателят на Kremlringram Ярослав Ажнюк – украински и американски хайтек предприемач.

Разкритията си Ажнюк публикува във в. „Украинская правда“, както и на сайта Kremlingram, който е посветен на разкриване на връзките на приложението „Телеграм“ на Павел Дуров с режима на Владимир Путин. Според него пътуванията са се случили с подкрепата на ФСС и потвърждават, че уж сигурното приложение за комуникация „Телеграм“ е било пробито от руските специални служби и Дуров всъщност работи за режима на Путин.

След продажбата на Вконтакте Павел Дуров многократно преминава границата. За тези, които са запознати с официалната позиция на бизнесмена, че е станал изгнаник и не може да се върне в страната си, този факт сам по себе си би трябвало да е интересен, тъй като вероятно означава, че Дуров не е казвал истината за конфликта си с руските власти, казва Ажнюк.

Изненадващо Павел Дуров се появява в Русия и на 18 юни 2020 г., денят, в който Телеграм беше предполагаемо деблокиран след две години предполагаемо блокиране. Като полетът е няколко часа след като деблокирането. Този факт хвърля сянка върху тезата на Дуров, че не е сключвал никакви споразумения с руските власти.

„Казвам „предполагаемо блокиране“, защото Телеграм всъщност работеше прекрасно в Русия по това време, може би с малки прекъсвания. А фактът, че централното правителство се е опитало да я блокира, не е много убедителен, защото държави с по малък технологичен потенциал от Русия, като Пакистан и Куба, успешно блокираха платформата в своите страни.

Дуров, който живее в Дубай разговаря с пПринц Хамдан бин Мохамед Ал Мактум - престолонаследникът на емирството

Според Ярослав Ажнюк неуспешните опити да бъде блокиран Телеграм в Русия всъщност са рекламна кампания за приложението, което твърди, че е сигурна, криптирана и независима услуга за комуникация. „Също така е трудно да се сетим за по-добър шпионски актив, от услуга за уж сигурни съобщения. А историята на взаимоотношенията на Павел Дуров с руските власти и опитите на Павел да прикрие тези взаимоотношения подсказват, че такива договорености не могат да бъдат изключени“, подчертава украинският предприемач в своята публикация в „Украинская правда“.

Данните от граничните пунктове изглеждаха сензационни. Ако това е вярно, те разрушават разказа на Дуров за „изгнаника“ и показват, че той публично е лъгал за отношенията си с руската държава. А ако е така, това повдига въпроса „защо Дуров ни е излъгал?“.

Единственият факт, който заслужава внимание, е, че има много снимки от САЩ, Франция, Малдивите, Финландия и други места, но нито една от Русия – въпреки повече от 60 пътувания. Както и при останалата част от публичната си комуникация, Павел крие пътуванията си до Русия, поддържайки образа си на изгнаник.

Павел Дуров на среща с министър-председателя на ОАЕ и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум и престолонаследника на Дубай Хамдан бин Мохамед 

Същевременно американският вестник "Уолстрийт Джърнал" твърди, че през 2017 г. френски шпиони, заедно с агенти от Обединените арабски емирства (ОАЕ), са провели операция по хакване на мобилния телефон на Павел Дуров заради опасения, че "Ислямска държава“ използва приложението за незабавни съобщения за набиране на бойци.

По-рано изданието съобщи, че през 2018 г. френският президент Еманюел Макрон е предложил на Дуров да премести централата на компанията в Париж, но той е отказал. "През 2017 г., година преди срещата с Макрон, френски шпиони се прицелиха в Дуров в съвместна операция с ОАЕ, при която неговият iPhone бе хакнат“, се казва в статията.

"Шпионската операция“, според изданието, е била под кодовото име "Пурпурна музика“. Съобщава се, че френските служби за сигурност са били изключително загрижени, че "Ислямска държава“ използва Телеграм за набиране на бойци и планиране на терористични атаки.

Източник, близък до Дуров, разкри пред вестника, че в продължение на години компанията е игнорирала призовки и съдебни разпореждания, изпратени от правоприлагащите органи, за които се твърди, че са се натрупали на имейла на компанията. Според източника елетронната й поща рядко се проверява. Източникът не уточнява от кои страни са изпратени призовките и съдебните разпореждания.

Русия пък съзря в ареста на Павел Дуров опит на САЩ да овладеят Телеграм.

Говорителят на Кремъл отрече руският президент Владимир Путин да се е срещал със създателя на платформата "Телеграм", дни преди същият Павел Дуров да бъде арестуван във Франция. Русия ще изчака официално изявление за задържането му, преди да коментира в детайли.

На първата си пресконференция след триседмична лятна пауза Дмитрий Песков каза, че няма да прави оценка на случилото се, докато не разбере "в какво точно е обвинен Дуров". 

"Все още не знаем в какво точно е обвинен Дуров", уточни Песков. "Все още не сме чули официално изявление по въпроса и преди да кажем нещо, трябва да изчакаме да се изясни ситуацията. В какво точно се опитват да уличат Дуров? Без да знаем, вероятно би било погрешно да се правят изявления", заяви говорителят на Кремъл.

И Телеграм отрече спекулациите, че дни преди ареста Дуров е пътувал специално до Азербайджан, за да се срещне там с лидера на Кремъл по време на официалното посещение на държавния глава в страната. Според азербайджанските медии шефът на Телеграм е почивал три седмици на брега на Каспийско море, преди да отпътува за Франция, където е бил задържан в неделя вечерта.

Арестът на Павел Дуров, който е роден в Санкт Петербург, но живее в Дубай от 2017 г., предизвика вълна от възмущение сред руските депутати в неделя. Те дори организираха протестен митинг пред френското посолство в Москва, твърдейки, че Павел Дуров е преследван, защото отказал да се подчини на диктата на Запада. 

Шифрованото приложение Телеграм, базирано в Дубай, има близо 1 милиард потребители и е особено влиятелно в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз.

Отношенията между Москва и Париж достигнаха най-ниската си точка след ареста на създателя на Телеграм Павел Дуров, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Отношенията между Москва и Париж са в най-ниската точка, включително и заради позицията на Париж по отношение на свободата на словото, свободата на разпространение на информация и като цяло относно зачитането на професията на журналистите", каза Лавров на пресконференция в отговор на въпрос относно задържането на съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров във Франция.

Все още не е ясно дали Дуров е знаел за заплахата от арест във Франция. Френският адвокат на Дуров все още не е отговорил на молбата за коментар. Френските власти обвиниха Русия, че се опитва да я дестабилизира преди Олимпийските игри в Париж в отговор на нейната по-ястребска позиция по войната в Украйна - твърдения, които Русия отрича.