PayPal съкращава 2500 служители

Това са около 9% от работната сила на компанията

Новини
12:41 - 31 Януари 2024
1544
PayPal съкращава 2500 служители

PayPal, която е собственик на едноименната система за електронни разплащания, възнамерява да съкрати работната си сила с около 9%. Главният изпълнителен директор Алекс Крис, който встъпи в длъжност през септември миналата година, заяви в писмо до служителите, че е решил да "оптимизира" компанията, като извърши съкращения и премахне свободните позиции в рамките на една година.

Служителите, които са били съкратени, ще бъдат уведомени до края на седмицата. Съкращенията ще засегнат приблизително 2 500 работни места. През януари миналата година компанията също обяви подобни съкращения на персонала.

В края на 2022 г. в нея са работили около 29 900 души.

Съкращенията на работни места ще позволят на компанията "да се развива с необходимата скорост, за да предоставя услуги на клиентите и да стимулира печеливш растеж", заяви Крис в писмото. "В същото време ще продължим да инвестираме в областите на бизнеса, които смятаме, че ще стимулират и ускорят растежа" - посочва шефът на PayPal.

Печалбите на компанията намаляха през изминалата година и тя понижи прогнозата си за коригирания оперативен марж за цялата година, което доведе до спад на акциите с 20% през годината. Този месец поне четирима анализатори понижиха рейтинга на акциите на PayPal, като отдадоха решението на редица опасения - от нарастващата конкуренция до натиска върху рентабилността. По време на отчета за третото тримесечие на 2023 г. Крис заяви, че

"разходната база и сложната структура" на PayPal са забавили нейния напредък -

проблем, който той планира да реши, за да подобри оперативния ливъридж на компанията.

Блумбърг съобщава, че Блок, който предлага платежни услуги Cash App и Square, също е започнал да съкращава работни места като част от целта си да намали работната си сила до 12 000 души до края на годината. В края на третото тримесечие на миналата година Block имаше малко над 13 000 служители.