Пеевски с нов опит да помири ГЕРБ и ПП-ДБ в спора за външен министър

Председателят на ПГ на ДПС призова за спиране на надиграването и шегичките

Новини
16:16 - 10 Февруари 2024
2544
Пеевски с нов опит да помири ГЕРБ и ПП-ДБ в спора за външен министър

Министерство на външните работи (МВнР) не е препъникамък. "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) трябва изпълнят договорката - г-н Денков, да си отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат да бъде в Министерство на външните работи. Това коментира пред журналисти председателят парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски, който е гост на IX-та Национална конференция Младежко ДПС.

Пеевски коментира, че от ПП-ДБ се опитват да изопачат нещата в медиите. Той подчерта, че няма никаква претенция от страна на ГЕРБ да вземе министерството. "Това министерство е на ГЕРБ и ГЕРБ могат да решат какво да се случи. Тук е просто непрекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство". Ако ПП-ДБ вземат още едно министерство, ще са взели всичко и тогава какъв би бил смисълът от тази ротация - тя би била безсмислена, коментира Пеевски.

Относно аргумента на ПП-ДБ, че ако МВнР е в ръцете на ГЕРБ, ще имат прекалено силен глас във външната политика, ако имат и премиер, Пеевски посочи, че и в момента Бойко Борисов е председател на външната комисия в парламента и ГЕРБ имат външен министър. Изведнъж те се събудиха точно преди ротацията и казаха, ама защо Борисов е шеф на външна комисия, Мария Габриел е на външно министерство, каза Пеевски. Според него е редно в тази ситуация да се премери тежестта на партиите и да се види кой колко министерства трябва да има. В този аспект г-н Борисов, наблюдавам, че направи  огромна отстъпка – каза минимални корекции, коментира Пеевски.

ГЕРБ нямат никакви претенции, а те (ПП-ДБ) претендират да вземат и едничкото малко министерство на ГЕРБ. Вие как го разбирате това, колеги, попита Пеевски и настоя, че това не може да е причината да бъде бутната държавата. 

Председателят на ПГ на ДПС коментира, че ПП-ДБ и ГЕРБ са две големи партии. Те трябва да бъдат сериозни и отговорни към България. Шегичките трябва да спрат. Надиграването трябва да спре. Аз разговарях с колегите и им казах, че това трябва да спре. Трябва да си казваме всичко и трябва да управляваме стабилно България, имаме изключително стабилен парламент – евроатлантически, имаме стабилно правителство. Не може заради някакви щения на някой да намерим уютно, топло кресло - да бутнем държавата. Има си изключително добро място, той е изключително добър образователен министър и ДПС ще подкрепи академик Денков да бъде образователен министър, заяви Пеевски. 

Той коментира, че днес се очакват двама съпредседатели на Младежко ДПС. Като цяло нашите младежи трябва да се подготвят да управляват България. Ние имаме уникални кадри и работим да развиваме нашата младежка организация и със сигурност те ще участват в управлението на България, посочи Делян Пеевски.