Пеканов разкри забележките на ЕК относно Плана за възстановяване

Актуални новини
13:39 - 09 Декември 2021
5849
Пеканов разкри забележките на ЕК относно Плана за възстановяване

Получена е обратна връзка от ЕК, тя не ни изненадва. България получава препоръки от комисията всяка година. През 2020г. тя е дала 34 препоръки какво да прави страната ни, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов  по време на първия блицконтрол в 47-ото Народно събрание.

Той каза това в отговор на въпрос от страна на БСП какво не е наред с плана. "Имаме информация от няколко дни, че има много въпроси по плана. По този план може да получим 12 млрд. лева, които са необходими за възстановяването на българската икономика. Стана ясно, че има 43 въпроса, ние от БСП се стреснахме. Искаме да ни се обясни наистина ли има толкова въпроси и в кои сектори са тези въпроси. Това което сме предложили в сектор енергетика наистина ли не отговаря на европейските изисквания?", запита от трибуната Драгомир Стойнев от БСП.

"До сега нямаше европейски механизъм, с който евроинституциите да изискват от нас всяка година да даваме резултат по тези проблемни точки. Нека не се съсредоточаваме върху тези посочени цифри. В Плана за възстановяване и устойчивост има 57 проекта и 46 реформи. Ние сме получили обратна връзка, в която има 2 големи въпроса, другите са технически неща и те ще бъдат изчистени", обясни Пеканов.

Двата отворени въпроса са важни, сектор "Енергетика" и сектор "Върховенство на закона". Не е вярно, че има критика към сектор "Енергетика". Така както е в Плана, имаме голям прогрес в тази насока. Ние имаме наши червени линии. ЕК искат още реформи- искат реформа в БЕХ. Едно служебно правителство не може да поеме този ангажимент. Това е червена линия, по която продължават преговори, каза още вицепремиерът. 

Според него по отношение на върховенството на закона от правосъдното министерство са предложили механизъм за критиката, която от години получаваме, а именно липсата на отчетност на главния прокурор. Зададени са механизми как това да се оправи, има детайли, които трябва да се уточнят.

Снимка: Агнес Методиева