Пенев пред Lupa.bg: Щях да сменя Стоичков и Балъков на полувремето срещу Германия

Нещо за четене
17:15 - 10 Юли 2020
4134
Пенев пред Lupa.bg: Щях да сменя Стоичков и Балъков на полувремето срещу Германия

"На тази дата телефонът ми прегрява, хората още ми честитят - победата срещу Германия през 1994 година и рождения ми ден. Важното е, че се помни, а това няма как да не ме топли. Беше невероятен успех, който скоро едва ли ще бъде постигнат от България на футболния терен. Но аз го пожелавам от сърце на нашите наследници", заяви пред Lupa.bg Димитър Пенев, който е селекционер на Лъвовете по време на Световното първенство в САЩ през 94-та.

"Мачът с Бундестима беше равностоен, просто трябваше да изчакаме нашия миг. Съдията им подари дузпа, а на всичкото отгоре Христо Стоичков и Красимир Балъков се бяха спречкали на терена. А аз трябваше да потуша назряващия скандал", спомня си Стратега от Мировяне.

Двамата лидери на отбора се карат кой да бие фаул, кой на кой да подава. Положението е изнервено на терена, колкото и всички да разказват, че всичко е било спокойно на "Джайънтс стейдиъм" в Ню Йорк.

"След като съдията даде сигнал за почивка, отидох бързо към двамата и ги хванах под ръка, за да ги вкарам в тунела. До нашата съблекалня имаше стаичка, натиках ги там и им казах да си бият шамари, ако искат, но да се оправят. На разбора в съблекалнята никой от футболистите дори не разбра, че ги няма. Накрая чак на някой му направи впечатление и попита къде са. Обясних им, че съм ги оставил сами да си правят разбор. Вече бях казал на помощника ми Краси Борисов да ги подготви за смяна - трябваше да влязат Боримиров и Бончо Генчев. Излизайки от съблекалнята, видях ги двамата в коридора, че се смееха и се прегръщаха. Тогава се затичах и почнах да крещя на Краси да не дава листчетата за смяна на четвъртия съдия. И го стопирахме, иначе не знам дали този мач щеше да се развие така", допълни Димитър Пенев, който в неделя ще навърши 75 години по документи.

"Преди мача с Германия в нашия лагер дойде Франц Бекенбауер, работеше за немска телевизия. Искаше да направи репортаж за нас. Остана два дни, пихме вино, бъбрихме си. Поиска интервю с мен и Стоичков - нямаше проблеми. Но му предложих и Лечков, който по това време играеше в Хамбургер. "Не, не искам изобщо да си спомням за Хамбург! Ако искаш да ме обидиш и да си тръгна, кажи! Но не ми предлагай Лечков за интервю", каза Кайзера, който завърши кариерата си в Бундеслигата в северногерманския тим, откъдето таеше май само лоши спомени. Франц каза на изпроводяк: "При вас всичко е спокойно, има настроение, докато при нас не е така. Имам усещането, че ще спечелите". И беше прав", завърши Пената пред Lupa.bg.