Пенсиите скачат с 10%, идва и бонус от 60 лева

Общество
11:17 - 10 Май 2022
2779
Пенсиите скачат с 10%, идва и бонус от 60 лева

Вариантите за увеличението на пенсиите от 1 юли започват да се проясняват. Социалният министър Георги Гьоков определи вчера като най-постижимо осъвременяване с 10% от 1 юли и нова инфлационна добавка от 60 лв., която ще замени ковид добавката в същия размер.

Предвиденото към момента осъвременяване от 1 юли по швейцарското правило е 6,1%, но вече е ясно, че то няма да покрие инфлацията, предаде „Сега“.

Според Гьоков от 1 октомври трябва да има ново преизчисление на пенсиите със средния осигурителен доход за 2021 г., което ще струва колосалните 5 млрд. лв. "Ще струва страшно много пари, но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система", коментира министърът. Той призна, че министерството на финансите е против този вариант.

БСП от край време харесва варианта с преизчисление на пенсиите през по-актуален осигурителен доход и няколко години поред внася такива предложения в Народното събрание, но не събира подкрепа да ги прокара. През декември пенсиите бяха преизчислени по друг начин - чрез увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсията.

Коефициентът бе увеличен от 1,2 на 1,35. Това обаче не стигна да покрие 120-те лв. ковид добавка, която депутатите отпуснаха предизборно в края на годината. Така се наложи отново да се дават ковид добавки, но в намален размер от 60 лв.

Днес предстои заседание на специално създадената междуведомствената работна група, на което ще се обсъждат над 10 варианта за предстоящо повишение на пенсиите.