Петъчният парламентарен контрол скара управляващи и опозиция

"Не е нормално правителството и премиерът да ни информират от телевизията", контрира Кристиан Вигенин

Топ
15:35 - 14 Април 2020
1768
Петъчният парламентарен контрол скара управляващи и опозиция

Вариантът на провеждане на петъчния парламентарен контрол стана ябълка на раздора между депутатите. От БСП настояха питанията да са с присъствие в зала, тъй като в момента контролът е изцяло писмен. Заради това избухна разправия между управляващи и опозиция. 

Народните избраници от левицата настояват в петък в пленарна зала да присъстват съответният министър и депутатът, който задава въпрос. 

„През изминалата седмица постепенно въведохме режим на работа, който успява. Той гарантира в голяма степен нормалността на работа. Спокойно може да върнем и парламентарния контрол в петък. Регистрацията да се извършва един час преди началото на заседанието“, предложи вносителят на предложението Кристиан Вигенин.

Депутатът обясни, че законите, приети напоследък давали " много правомощия на изпълнителната власт и искаме контрол на изпълнителната власт. Не е нормално правителството и министър-предеседателят да ни информират по телевизиите на брифинги, а не тук в пленарната зала“, отсече той

Много от въпросите така и не получавали отговори със седмици, обосноваха се още от левицата. Текстът на въпросите дори не е публикуван на сайта на НС пък посочи червеният депутат Филип Попов.

„Има въпроси, които не достигат до властта. Имаме информация, че партиди с БЦЖ стоят и не се разкарват до контрагентите, а един от тях е УНИЦЕФ. Това дружество в момента търгува само с маски“, каза Иван Ченчев в дебатите.

Цвета Караянчева обясни, че реално няма неполучени отговори на питания. "От 4 до 14 април има 58 въпроса. До края на седмицата ще си получите всички отговори на въпросите. Няма съществена разлика в писмения и устния вид на парламентарния контрол“, каза от трибуната парламентарният шеф.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки определи присъствената форма на парламентарния контрол като загуба на време за министрите, за които в момента то е много ценно.

Обсъжданията се превърнаха в сблъсък на двамата актьори в залата – Нона Йотова и Евгени Будинов. Йотова настоя за парламентарния контрол, защото има много въпроси около предвидената помощ за хората със свободни професии като актьори и музиканти. „Творците бяха наречени маргинали. Парламентарният контрол трябва да съществува“, захапа тя властта.

„Това, че сте опозиция не означава, че постоянно трябва да сте контра. Парламентарният контрол няма да даде кой знае колко повече инормация за артистите. С Христо Мутафчиев и Деница Сачева не спирахме да говорим с артистите и да мислим какви мерки да вземем, за да им помогнем. Всички министерства работят усилено. Моля поне да не ни пречите“, отвърна Евгени Будинов.