Петър Стоянов, Михаил Неделчев и Асен Шопов станаха почетни софиянци

Общество
14:59 - 12 Май 2022
1506
Петър Стоянов, Михаил Неделчев и Асен Шопов станаха почетни софиянци

Президентът Петър Стоянов, литератуведът проф. Михаил Неделчев и режисьорът Асен Шопов станаха почетни граждани на София. 

Тримата бяха удостоени със званието на тайно гласуване в Столичния общински съвет. 

Петър Стоянов празнува 70 години юбилей на 25 май. Той е юрист и като кандидат на СДС бе избран за президент на България на 2 ноември 1996 г. до 2001 г. След оттеглянето си от политическа кариера Стоянов учреди фондация "Център за политически диалог", която си поставя за цел да защитава, укрепва и развива либералната демокрация, свободната пазарна икономика и гражданското общество. 

Проф. Неделчев става на 80 години на 17 юли. Той е роден в София и е потомък на майстор Колю Фичето и на ген. Иван Фичев, началник-щаб на Българската армия по време на Балканската война. Той е след най-забележителните литературни и обществени фигури на нашето време.

Автор е на десетки книги, студии, монографии. Преподавател и изследовател по теория и история на литературата Софийския университет "Св.Климент Охридски" и в Нов български университет. След 10 ноември 1989 г. проф. Неделчев участва в създаването на Съюза на демократичните сили, като представител на възстановената Радикалдемократическа партия. Участва в работата на Кръглата маса през 1990. Става политически говорител на Националния координационен съвет на СДС. Председател е на Сдружението на българските писатели от 2000 г.

Асен Шопов е сред доайените на българската театрална режисура. Роден е през 1933 г. в с. Брестовица, Пловдивско. Негови постановки са играни в повечето театри в страната. Заради някои е бил уволняван - "Да се провреш под дъгата" на Георги Марков.

За "Грешката на Авел" на Емил Манов е бил затворен временно Димитровградския театър, а за друг негов спектакъл е бил освободен директора на театър "Сълза и слях" Иван Кондов, както и цялото ръководство. Шопов е носител на награди от Международния фестивал "Сребърен леопард" в Локарно, Швейцария, от кинофестивала "Златна роза" във Варна, носител е на "Аскеер" и "Икар" за цялостно творчество.