Петър Стоянов: Воплите за ремонт на конституцията издават тежка безпомощност

Президентът не смята да се връща в политиката, било време за новите поколения във властта

Политика
08:44 - 06 Септември 2021
4885
Петър Стоянов: Воплите за ремонт на конституцията издават тежка безпомощност

Бившият президент Петър Стоянов не смята да се връща в активната политика, защото е редно новите поколения да поемат властта. В интервю за Би Ти Ви по повод празника на Съединението екс лидерът на СДС отбеляза, че непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят за политическа безпомощност.

"Няма смисъл да обвързваме българския народ с това. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията или държавното си достойнство, а как да се създаде чувство за законност - не да спазваш закона от страх, че ще отидеш в затвора, а съзнанието, че всички ще живеят по-добре", каза Стоянов.

В Деня на Съединението си струва да помислим, че нашите национални интереси са по-важни от всичко и независимо от любовта към руската литература, към всичко руско, е добре да ги отстояваме, добави той. По негово предложение Денят на Съединението на Княжество България с Източна Ромелия се чества като официален празник на Република България. До 1998 г. Шести септември не е бил официален празник, споменаваше се крадешком. Той пречи на всички политици - как преди сме били обединени, каза Стоянов.

Струва ми се, че партиите трябва да имат своите физиономии. Не сме дошли още до времето на този цивилизационен сблъсък, когато ще се сетим, че нито една религия не е измислена на територията на Европа, а всички идеологии са измислени на територията на Европа, каза Стоянов по повод разделението Изток-Запад в българския политически живот.