Петър Витанов: Целта ни е изпълнена - няма промяна на националния празник

Новини
09:18 - 21 Декември 2023
1471
Петър Витанов: Целта ни е изпълнена - няма промяна на националния празник

В окончателния вариант на промените в Конституцията няма промяна по отношение на националния празник, както бяха предложили вносителите - той да бъде на 24 май. Дълго време това беше идея, която стоеше в проекта за Конституция и която мобилизира много хора, несъгласни с предложението. Създаде се и Инициативен комитет за провеждане на референдум с въпроса "Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България?".

Пред БНР председателят на инициативния комитет - евродепутатът Петър Витанов, обясни, че са се организирали с една единствена цел - да се запази датата на националния празник.

"За нас това, което се случи онзи ден, по скоро е победа, защото тези промени в Конституцията не включват промяна на националния празник. Това ние отчитаме като успех".

Има някои червени линии, които управляващите тестват дали биха могли да преминат - тази не успя да бъде премината, коментира Витанов в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.

Имаме подписи от всеки областен град, подчерта той, като добави, че включително представители на ГЕРБ и ДПС по места са им помагали. Според него това е така, защото каузата е надпартийна. А събраните подписи са между 200 и 300 хил.

Днес Инициативният комитет се събира, за да реши какво да прави с подписите. Но главната цел вече е изпълнена, отбеляза Петър Витанов.

Според него Законът за референдумите е направен така, че да не работи, а гражданското участие да бъде сведено до минимум.

Хората са отвратени и възмутени от това, което се случва в България, изказа мнението си евродепутатът.

"Имаше много гласове, които призоваваха за създаване на политическа партия, включително очаквания най вече към президента като човека, който се е обособил като някаква форма на алтернатива. Енергия за създаване на нещо ново безспорно има, но това не е във функциите на този комитет".

Според него политически вакуум няма да има - той ще бъде запълнен. За него ниската избирателна активност на избори говори за безнадеждност, апатия, отвращение от политическата класа.