Петър Витанов: Има риск от обезличаване на БСП

Партията се нуждае от нов лидер и нов импулс, смята евродепутатът

Новини
09:20 - 13 Декември 2021
1735
Петър Витанов: Има риск от обезличаване на БСП

„Имахме пленена държава, имахме формално разделение на властите. Създаването на ново правителство е възможност за пресичане на този модел и за връщане в коловоза на демократичността.“ Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов.

Вероятно в по-тясното ръководство е имало дискусия по имената, отбеляза Витанов.

„Закъде представители на опозицията? Имаме всичко на всичко 4 министерства, силно орязани“, коментира той относно липсата на представители на вътрешната опозиция в БСП във властта.

Евродепутатът изрази притеснения от липсата на коалиционно споразумение между всички партии.

Има риск от обезличаване на БСП и риск за политиките, които е изразявала намерение да отстоява, поясни Витанов, който е привърженик на подкрепата за кабинета без участие във властта.

Според него рискът произтича от комбинацията между една лява партия и три дяснолиберални формации.

Липсата на контрол от другите партии в дадено ведомство е предпоставка за феодализация, смята Петър Витанов.

По въпроса с оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова и бъдещите ѝ ходове след заемането на висок пост в правителството Петър Витанов посочи:

„Да атакуваш позицията на лидер от вицепремиерско място е сравнително предимство пред останалите. Когато имаме подадена оставка, не считам за редно да се оттегля или да се атакува отново председателското място. Беше едно достойно поведение след катастрофалната ни загуба. Бъдещето на БСП според мен минава през избор на нов лидер.“

Петър Витанов заяви, че благодарение на Нинова хора от неговото поколение, непознати за политиката допреди няколко години, са получили политическо представителство.

„Но тук сме изцяло лишени от емоции. Политиката е един кръговрат, тя води и до съответното износване. На БСП просто ѝ е необходим нов импулс.“

Последният избор беше триумф на демократичността в нашата партия и следващият избор трябва да се проведе по същия начин, за да няма съмнения за задкулисни договорки и че някаква олигархия ще стои зад следващия лидер, обобщи Витанов.