Петелът Морис спечели дело в съда, ще продължи да кукурига

Сега ищците ще трябва да платят на собственичката му 1000 евро обезщетение и съдебните разноски

Свят
15:27 - 05 Септември 2019
1986
Петелът Морис спечели дело в съда, ще продължи да кукурига

Френски съд постанови, че петелът Морис може да продължи да кукурига въпреки оплакванията от съседи, които заведоха дело, окачествено от френски медии като битка между стария земеделски начин на живот и съвременните ценности на градския живот, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Собственичката на петела Корин Фресо заяви, че съдът в Рошфор, Западна Франция, е отхвърлил иска на съседите Морис да замълчи.

"Днес Морис спечели битка за цяла Франция - каза тя. - Това е победа за всички хора в моето положение."

"Морис спечели и ищците ще трябва да платят на собственичката му 1000 евро обезщетение и съдебните разноски", заяви нейният адвокат Жулиен Пепино. Той поясни, че ищците не са представили доказателства за причинени вреди. Нито ищците, нито адвокатите им присъстваха на съдебното заседание.

Четиригодишният петел Морис живее на малък остров недалеч от френския атлантически бряг. Кукуригането му подразнило съседа Жан-Луи Бирон, който живее в град в областта Лимузен и купил втори дом близо до този на собствениците на Морис. Съдебното дело бе заведено именно от Бирон. Случаят с Морис предизвика обществено обсъждане във Франция, дали гражданите, които купуват летни вили, трябва да се съобразяват с реалностите на селския начин на живот.