Петима загинали и 192 ранени при ПТП с електрически тротинетки от началото на годината

Общество
16:10 - 06 Август 2024
764
Петима загинали и 192 ранени при ПТП с електрически тротинетки от началото на годината

За периода от 1 януари до 31 юли тази година петима души са загинали, а 192-ма са пострадали при 323 пътнотранспортни произшествия с участието на водачи на електрически тротинетки, съобщават от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).  

От Полицията информираха, че първото изискване към тези превозни средства е да са технически изправни. Това означава да имат работещи спирачни системи, да разполагат с изрядни светлини и електронен или механичен звънец.

В Закона за движение по пътищата е записано, че водачите на електрически тротинетки могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч.

В същото време е предвидено, че Общинските съвети могат с наредба да определят участъци и с по-ниска скорост на движение.

Електрически тротинетки могат да се карат само по изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч.

 
Минималната възраст за управление на електрическа тротинетка е 14 години. На тази възраст децата имат право да карат само по велосипедна алея.


За да може да използва и на пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч, водачът трябва да има навършени 16 години.

Водачи на електрически тротинетки до 18 години трябва да се движат с предпазни каски, като в тъмната част на денонощието те трябва да са със светлоотразителни жилетки.

 
С електрическа тротинетка не могат да се превозват големи предмети и товари.

Забранено е и да се ползва от двама души едновременно, припомниха от ГДНП.

Водачите на електрически тротинетки трябва да спазват и всички правила за движение по пътищата, добавиха още от полицията.