Петков: Не е вярно, че правителството има две външни политики (НА ЖИВО)

Новини
12:35 - 09 Юни 2022
2958
Петков: Не е вярно, че правителството има две външни политики (НА ЖИВО)

На съвместен брифинг с еврокомисаря по разширяването, премиерът Кирил Петков заяви, че България има 3 ясни критерия към Северна Македония. Той отрече, че правителството води 2 външни политики - обвинение, отправено от външния министър в оставка Теодора Генчовска.    

"Чувам неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики. България има три ясни изисквания, за да имаме прогрес по темата Северна Македония. Първо, спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, включване на българите в Северна Македония в Конституцията им и трето - да се изпълнява договорът за добросъседство, заяви на брифинг Кирил Петков. Радвам се, че с Вархей имахме конструктивен разговор и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия, каза Петков.

Както преди, така и сега, имаме три ясни условия и когато някой прави едностранни и фалшиви новини и се опитва да прави политически дивиденти по темата, да застане с човека, който му е казал и да каже какво точно е имал предвид, призова министър-председателят.

Пред всички българи заявявам кои са трите критерии и винаги съм ги отстоявал, каза той.

Мисля, че много ясно каква е ролята на комисаря – задължението да помогне на всички участници, затова съм тук. Вчера се срещнах с премиера на СМ, зма да говорим на масата, за да се придвижим напред, каза от своя страна Вархей.

Комисарят е на кратко работно посещение в България днес.