Петков: Споразумението за кохезионния фонд е готово

Виждам големите промени в България след присъединяването й към ЕС, отбеляза еврокомисарят Елиза Ферейра

Новини
16:44 - 10 Юни 2022
980
Петков: Споразумението за кохезионния фонд е готово

"Задълбочено и конструктивно проведохме разговор и искам да кажа заключенията, които са важни за цяла България. Първо, споразумението за кохезионния фонд е вече политически и технически готово, ще бъде подписано в следващите няколко дни. Това са 22 млрд. лева. Говорихме и за Фонда за справедлив преход, който е с размер от 2.6 млрд. лева, които също трябва да бъдат разписани и подготвени до края на годината. Ето защо, когато говорим за 22 млрд. лева, за 2.6 млрд. лева, за да може България да успее да ги вземе, ние трябва да имаме стабилно правителство, има ясна стратегия и работи с Европейската комисия". Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с еврокомисаря Еиза Ферейра. 

За мен е удоволствие да посетя България. Идвала съм на частни посещения – виждам какъв напредък е постигнат след присъединяването на страната към ЕС и много се радвам да видя резултати, които са последица от подкрепата ан ЕС, заяви от своя страна Ферейра.

През годините кохезионната политика подкрепя икономиката, за да догони България останалите държави с  общи инвестиции 15 милиарда евро в последните 14 години, добави тя.

750 милиона бяха мобилизирани за подкрепта на малки и средни предприятия. Наскоро, за да се справим с големия приток от хора, които бягат от войната, комисията прие КЕЕР, което дава гъвкав начин за използване на кохезионното финансиране, заяви Ферейра.