Петков живее в чужд апартамент, но притежава сладкарницата на Линда

Новини
14:55 - 16 Февруари 2022
13137
Петков живее в чужд апартамент, но притежава сладкарницата на Линда

Премиерът Кирил Петков е декларирал не особено впечатляващо имущество при встъпването си във властта в края на миналата година. Според документа пред НАП, той притежава два относително малки банкови влога, един апартамент от 83 квадрата в столицата, на който не е собственик. Има два автомобила – "Лексус" и "Мини купър". Петков обаче притежава изцяло прочутата сладкарница на съпругата си Линда, има и дялове в две фирми – „Скиноа“ ООД и „Верита“ ООД. Това сочат публикуваните преди малко от КПКОНПИ имуществени декларации на лицата, заемащи публични длъжности.

Кирил Петков има два доларови влога – единият е с 50 хиляди, а другият – със 70 хиляди долара. Има и банков депозит с 20 хиляди лева в него. Не е давал заеми, нито ползва кредит.

През 2020 г. премиерът – тогава предприемач, е приел да живее в апартамент от 83 квадрата в столицата, който обаче не е негова собственост, пише в декларацията. Не се знае кой е собственикът на имота.

Но двата семейни автомобила – Лексус и Мини купър, са обща съпружеска собственост с Линда Петкова.

Кирил Петков се оказва и изцяло собственик на „Сладкарницата на Линда“ – малко заведение на столичната улица „Сан Стефано“, което се ръководи от съпругата му.

При встъпването му в длъжност той е имал дялове в две фирми – „Скиноа“ ООД и „Верита“ ООД. Първата  е фирма, която се занимава със софтуер, маркетинг и други дейности, регистрирана в квартал „Бъкстон“ в столицата. Според Търговския регистър обаче още на 14 май м.г., когато стана служебен финансов министър, той е прехвърлил дела си от 6700 лв. в учредителния капитал на фирмата на един от съдружниците си Мартин Драгулев. Кирил Петков е споменал това участие, защото имуществената декларация се отнася за цялата 2021 г.

Няколко дни по-рано е направил същото и с дела си във фирмата „Верита“ ООД, където част от съдружниците му съвпадат с тези от другата фирма.

През 2021 г. Петков е бил член на съвета на директорите и изпълнителен директор на „Провиотик“ АД, управител на „Майкъл Кирил“ ООД, и член на ръководствата на неправителствени организации – сдружение „Да запазим Корал“ и на Фондация "Център за икономически стратегии и конкурентоспособност".