Петкова: Стратегически инвеститори са тези, които искат да строят "Белене"

13 компании от цял свят подадоха заявления за участие в процедурата за АЕЦ-а

Новини
09:11 - 21 Август 2019
1588
Петкова: Стратегически инвеститори са тези, които искат да строят "Белене"

Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“, обясни енергийният министър Теменужка Петкова пред Би Ти Ви,  след като стана ясно, че 13 компании са подали заявления за участие в процедурата за АЕЦ- а. Петкова заяви, че процедурата за избор на стратегически инвеститор е била разработвана дълго време.

"Много обмисляхме какви фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на Парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, посочи Петкова.

Министърът обясни, че е дадена възможност и на други компании, които искат да придобият миноритарен дял, да сключат договори за изкупуване на електрическа енергия. Както вече стана ясно, сред 13-те има кандидати във всичките варианти.

"По отношение на миноритарните участници и желаещите да сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента“, обясни Петкова.