Петролът поевтинява с 4% до близо едномесечно дъно под $100 за барел

Поевтиняването е резултат от обявеното от САЩ освобождаване на 180 млн. барела от стратегическите резерви през следващите шест месеца

Новини
17:36 - 11 Април 2022
1305
Петролът поевтинява с 4% до близо едномесечно дъно под $100 за барел

Петролните фючърси поевтиняват с близо 4% под близо едномесечно дъно 100 долара за барел с оглед на плановете за освобождаване на рекордни количества суров петрол и петролни продукти от стратегическите запаси на САЩ и на други страни членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ), както и поради продължаващите коронавирусни локдауни в редица многомилионни градове на Китай, включително в столицата Пекин.

Юнските фючърси на петрол Брент поевтиняват към 17.00 часа българско време с 4,1% към 98,50 долара за барел, като за кратко достигнаха дъно около 97,57 долара за барел - най-ниско ценово ниво от 16-и март тази година.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май пък се понижават с 4,3% към 94 долара за барел, удряйки за кратко дъно малко под нивото от 93 долара - на-ниско ниво от 25-и февруари 2022 г.

Само в рамките на предходните две седмици фючърсите на петрола поевтиняха с около 14%, след като в началото на руската инвазия в Украйна и последвалите я западни санкции, на 7-и март те удариха многогодишни ценови върхове съответно към 139,13 и към 130,50 долара за барел.

Трябва да се има предвид, че на 23-ти февруари, непосредствено преди нахлуването на Русия в Украйна, цената на петрола Брент беше около 94 долара за барел, а на американския петрол WTI - към 92 долара за барел.

Стабилното поевтиняване на петрола през последните седмици беше в резултат на обявеното от САЩ освобождаване на 180 млн. барела от американските стратегически резерви в рамките на следващите шест месеца (или по 1 млн. барела дневно), което беше последвано от други членове на Международната агенция по енергетика (МАЕ), оповестили допълнително освобождаване на 60 млн. барела от техните стратегически петролни резерви.

Тези ходове са насочени към компенсиране на недостига на руски петрол.

Освобождаването на обемите на стратегически петролен резерв се равнява на 1,3 милиона барела на ден през следващите шест месеца и е достатъчно, за да компенсира недостига от 1 милион барела на ден на руски петрол, посочиха анализатори от голямата банка JP Morgan.

Европейската комисия изготвя предложения за възможно петролно ембарго на ЕС за Русия, заявиха в понеделник външните министри на Ирландия, Литва и Нидерландия, въпреки че все още няма постигнато споразумение за забрана на вноса на руския суров петрол.

Междувременно локдаунът на китайската столица Пекин, най-големият град в страната с повече от 25 милиона души население, също допринася за поевтиняването на черното злато.