Петя Дикова озвучава детска книга

"Весел, гъделичкащ смях" от Маргарит Минков ще достигне до малчуганите с гласа на Пипи

Новини
15:12 - 01 Юни 2023
1934
Петя Дикова озвучава детска книга

Детските аудиокниги набират все по-голяма популярност у нас, като през тази година те вече достигат 10% от общото потребление на съдържание в платформата Storytel. Данните показват, че най-предпочитана от подрастващите е хитовата поредица за Хари Потър от Дж. К. Роулинг, като тя се класира в Топ 10 на всички най-търсени заглавия.

Наред с историите за младия магьосник сред най-слушаните детски книги за 2023 година се нареждат поредицата за приключенията на феята от захарницата - Ванилия от Катя Антонова, както и вечните класики „Пипи Дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен и „Мери Попинз“ от Памела Травърз и още едно българско произведение – „Мили бате! .... Писма на един дакел“ от Станка Пенчева.

„Засиленият интерес към детските аудиокниги е знак, че и днес литературата има място в живота на децата и младежите. Нашата мисия е да я направим максимално близка и достъпна за тях, да събудим любопитството и глада им за добре разказани истории. Неслучайно в Storytel развиваме с особено внимание и любов точно тази категория, която е една от най-богатите в платформата със стотици аудио и е-книги, достъпни на български език.“, обяснява Ана Клисарска, издател на Storytel.

Като специален подарък за Деня на детето - 1 юни в платформата излиза първата част на книгата "Весел, гъделичкащ смях" от Маргарит Минков, която ще достигне до малчуганите с гласа на Петя Дикова - Пипи. На 18 юни пък е премиерата на забавните детективски истории за деца "Шаро Холмс и случаят с откраднатите кралски бижута" от Тим Колинс. Преди броени дни на български език излезе и третата част от поредицата за Котките-воини на Ерин Хънтър, която разказва за вълнуващия живот на няколко котешки кланове и през последните години се наложи като бестселър в категорията за подрастващи по света.

„Аудиокнигата е най-естественото продължение на връзката на детето с неговата емоционална и социална среда, тя е продължение на гласа на мама, баба, татко, дядо… Тя всъщност е първата книга, книгата преди да можем да четем, поне за всяко дете израснало в семейство. Аудиокнигата стимулира способността за възприемане на истории и оттам - развитието на вниманието, паметта, символизацията.”, обяснява проф. д-р Орлин Тодоров, психоаналитик и специалист по обществено здраве. „Днес децата са бомбардирани с краткосрочни и емоционално пресилени визуални стимули – „културата тик-ток“. Това често води до зависимости, дефицити на памет и внимание,  до хиперактивност. Доколкото аудиокнигата не е свързана с визуална стимулация, тя подпомага абстрактното мислене и спомага дори по биохимичен път развитието на емпатията. Без съмнение разказът, героите и сюжетът в една бавно разгръщаща се книга балансират мозъка и развиват психиката по много по-богат, устойчив и нюансиран начин.“, допълва той.

Международни изследвания показват, че аудиокнигите могат да подпомогната и учебния процес при децата. Данните за потреблението в платформата Storytel у нас също индикират ясен интерес към т.нар. задължителната литература, включена в учебната програма, като например романът на Димитър Димов “Тютюн” устойчиво е сред най-слушаните български заглавия. Търсенето на изучаваните произведения се активизира още по-ясно в месеците преди матурите за 7 и 12 клас.

„Достъпът до всички задължителни аудио и е-книги през платформата е особено удобен за учениците и родителите по време на лятната ваканция. Така времето за пътуване или други активности може да се оползотвори и за слушане. Освен това не е необходимо физическо пренасяне на книги и се избягва рискът те да бъдат забравени или изгубени. Разбира се, това важи не само за произведенията от учебната програма, а и за всички книги, които могат да направят лятото на децата по-приятно и забавно.“, обяснява Ана Клисарска.

Според проф. Тодоров и водещи международни специалисти не бива да има противопоставяне между аудиокнигите и книгите на хартия, защото те се допълват взаимно и стимулират двупосочно интереса на децата към литературата. Родителите обаче трябва да обръщат внимание на типа съдържание, което е подходящо за съответната възраст и на силата на звука.