Пирани атакуват река Искър

Хищниците идват от развъдник в Румъния, месото им е с превъзходен вкус

У нас
15:43 - 01 Април 2019
44930
Пирани атакуват река Искър

Пирани плъзнаха в река Искър. Новината съобщи bigfish.bg, като се позова на сигнал на свой читател. Проверка на Lupa.bg показа, че новината се разпространява мълниеносно сред феновене на риболова и не е първоаприлска шега.

Йордан Иванов от Плевен дори изпратил снимки от касапницата, която се вихри на реката край Червен бряг.

Преди ден Данчо и негови приятели започнали да ловят скобари, но към обяд решили да пробват на фидер със стръв земен червей. Почти веднага въдицата на Данчо се сгънала като геврек и той с мъка успял да извади голямата риба. Отначало решили, че това е гигантска платика, но като видели зъбите на звяра, си дали сметка, че си имат работа с непознат вид.

Внимателно сложили рибата в живарника и заметнали отново на земен червей. Последвал моментален нов удар и не след дълго в кепа се озовала още една подобна риба.

Оказало се, че това е пираня – червено паку, изключително активен хищник с много добри вкусови качества. Румънски колеги обяснили, че рибите са от екзотичен развъдник край Корабия, но проливните дъждове са довели до покачване на нивото и късане на дигата.

Хищниците се озовали в р. Дунав и явно започнали миграция нагоре по течението на Искър, тъй като водата на тази река е толкова мътна, а нивото толкова високо, че напомня за родните Амазонка, Ориноко и Парана в Южна Америка.

Най-активно е кълването на пираните при Гиген, Ставерци, Долни Луковит и Червен Бряг до жп завода.