Пиян или дрогиран е бил шофьорът при зверската катастрофа в Пловдив?

Автомобил се разцепи при зверска катастрофа, двама младежи загинаха

Новини
08:22 - 14 Май 2024
6802
Пиян или дрогиран е бил шофьорът при зверската катастрофа в Пловдив?

"Водещата версия за тежката катастрофа в Пловдив, при която двама младежи загинаха, а други двама са в тежко състояние в болницата, е превишена скорост", заяви наблюдаващият прокурор Борис Михов.

При сблъсъка в дърво автомобилът се разцепи на две. На място са загинали водачът и 20-годишно момиче, седяло на предната седалка.

Не са установени данни за съпричастност на трети лица, но това са предположения, добави служителят от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Борбата за живота на двамата пострадали продължава. По-тежко е състоянието на 22-годишното момиче.

Загиналият шофьор е син на жена, която работи в отдел „Регистрации” на „Пътна полиция” в града под тепетата. Баща му пък работел в Англия. 21-годишният мъж се е занимавал с търговия.

До мястото на инцидента има светофар, който обаче мига само в жълта предупредителна светлина, за да напомни, че предстои кръстовище.
Загиналият Кристиан Екмекчиян - с множество нарушения на пътя

„Загиналият шофьор е син на служител на КАТ. Всички се питаха как може да има такъв мощен и скъп джип. Стана вече ясно, че автомобилът е собственост на софийска фирма. Разследващите установяват каква е причината той да е в ръцете на младият водач, който го управлява от месеци“, каза кореспондентът на Би Ти Ви Райна Зайкова.

Двамата пострадали младежи остават в болница. Тежко е състоянието и на пострадалия пожарникар.

Началникът на Пътна полиция – Пловдив гл. инспектор Красимир Нешев пък потвърди, че 21-годишният шофьор е имал 16 нарушения, а Васил Димов разказа как е пострадал пожарникаря

Директорът на противопожарната служба в Пловдив старши комисар Васил Димов обясни, че дървото, в което се е сблъскал автомобилът, е било във вертикално състояние, както и автомобилът. При започването на укрепителните действия обаче, то се изкоренява абсолютно инцидентно и по този начин колегата остава затиснат под него, добави той.

На мястото, където стана тежката катастрофа, има поставени цветя от близките на загиналите младежи. Майката на едно от пострадалите момичета, обясни, че компанията до късно е играла карти и са се прибирали.

Мократа настилка е допринесла за катастрофата, но според прокуратурата високата скорост е най-вече причината за това, което се е случило.

Химическа експертиза трябва да установи дали в кръвта на водача е имало алкохол или упойващи вещества.

Хора от квартала разказват, че тук всяка нощ чуват свистене на гуми на мотори, на автомобили. Със сигурност според тях има гонки и се питат къде е полицията.

„На същото място, където стана катастрофата, преди три години се прибирах към 23:30 часа и малко след това блъснаха един човек. Загина на място човека на тази пешеходна пътека“, заяви Димитър Василев.

„Много често след 22 часа чуваме как от моста на Герджика или с коли или с мотори правят гонки. Ужасно е! Притеснени сме много“, споделя пък Евгения Тодорова.

Началникът на Пътна полиция – Пловдив гл. инспектор Красимир Нешев пък потвърди, че 21-годишният шофьор е имал 16 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са му пет акта за административни и още 10 за маловажни, както и един електронен за превишение на скоростта.

Четири от актовете са за неизползване на колан по време на управление, уточни Нешев.

От тези нарушения не смятам, че е бил рисков, коментира той.

Пред БНТ автоинструкторът Дафин Урдажиев каза, че високата скорост е единствената причина за тежките катастрофи по пътищата.

"Не може да сложим човек, който да следи всеки, който е взел свидетелство за управление. Отговорността е лична", допълни той.

"Липсата на практически опит при младия водач не му позволява той да е адекватен в това интензивно движение", коментира автоинструкторът.

"Управлението на автомобила е дейност, която е правно регламентирана. Това означава, че след получаване на свидетелство за управление всеки водач носи законова отговорност. По отношение на контрола и обучението на град Пловдив, моите наблюдения са, че последното тримесечие на миналата година до днес, броят на санкционираните водачи значително се увеличи", добавя той.

Урдажиев посочи, че най-честите нарушения са превишаване на скоростта, преминаване на червено, непоставяне на колани и говорене по телефона.

Често, допълва автоинструкторът, самонадеяността на младите водачи и липсата на дисциплина, са причина за тежки ПТП-та с такива мощни автомобили. Едно от възможните решения според него е повишаване на точките, които да бъдат отнемани за нарушения, "които статистиката показва, че са най-чести".