Плъхове атакуваха опустелия Ню Йорк

Новини
01:22 - 09 Април 2020
7332
Плъхове атакуваха опустелия Ню Йорк

Големите американски градове като Ню Йорк могат да се окажат заплашени от невиждано до този момент нашествие на плъхове, съобщи сайтът "The Hill". Градските гризачи, които живеят обикновено в дупки под подови настилки, в мазета, канали и в тунелите на метрото, губят досегашните си главни източници на храна - кофите с отпадъци край магазини и ресторанти, които сега са затворени.

Според специалистите гладът ще ги тласне първо към канибализъм, а после - към миграция. За нея ще способства и липсата на нормалното улично движение в градовете.

Обикновено плъховете живеят в дупките си и търсят храна най-много на няколкостотин метра от тях. Но посочените фактори могат да ги принудят да правят по-дълги преходи от по 4-5 километра дори посред бял ден, макар обикновено да са активни нощем.

Плъх влачи плячка в центъра на Ню Йорк

Според изданието в Ню Йорк много хора вече са забелязвали плъхове да тичат на групи по тротоарите. Гладът им явно надделява над страха.

Плъховете могат да пренасят 55 болести, пише "The Hill". В миналото те са били преносители на чумата. В Азия гнусните гризачи пренасят т.нар. хантавирус. Доскоро се смяташе, че те не могат да пренасят коронавируса, но и това вече не изглежда съвсем сигурно, след като тигрица (т.е. бозайник) в зоологическата градина на Бронкс се оказа положителна за коронавирус.

Аналогичен проблем с плъховете има и Токио. В последните 2 седмици японската столица се оказа обсадена от големи екземпляри, които пъплят навсякъде.