Планински спасители тестваха летящи раници в Румъния (ВИДЕО)

Актуални новини
14:32 - 21 Май 2024
1779
Планински спасители тестваха летящи раници в Румъния (ВИДЕО)

Планински спасители от окръг Алба в Трансилвания тестваха първата раница, с която могат да летят, за да стигат по-бързо до мястото на инцидента. Час и половина пешеходен маршрут бе изминат само за две минути.

Новината съобщи БТА. “С такова високоефективно оборудване пострадали хора в планината могат да получат първа помощ само за няколко минути.

Спасителят, който ползва раницата, не може да транспортира болни. Основната му цел е да окаже първа помощ бързо, докато хеликоптерът или наземният екипаж пристигнат”,

обясни ръководителят на Департамента за извънредни ситуации и създател на системата за спешна помощ в Румъния Раед Арафат. През тези дни департаментът организира заедно с производителите на оборудването тестове, за да се провери как и дали могат да бъдат интегрирани в Румъния. 

“Ще мине време, докато намерим решения да има такива съоръжения в страната. Става въпрос за финансиране, за концепция, за набиране на персонал, който обслужва раниците”, уточни д-р Раед Арафат.

Курсът за работа с устройството, наречено „Jet Pack”, продължава четири седмици. Цената му започва от 380 000 паунда и вече се използва във Великобритания и Ирландия.