Плащаме с левове до 1 август 2025 г.

Икономика
13:23 - 02 Август 2024
1422
Плащаме с левове до 1 август 2025 г.

С левове ще можем да плащаме в магазините до 1 август 2025 г., ако бъде осъществена новата цел за влизане на страната ни в еврозоната от средата на следващата година. Депутатите от бюджетната комисия към парламента в четвъртък приеха на второ четене Закона за въвеждане на еврото в Република България. Той предвижда в рамките на месец след въвеждане на еврото да можем да плащаме едновременно с левове и евро.

Неотдавна с решение на Народното събрание правителството беше задължено, ако до края на годината изпълним критерия за инфлация за въвеждане на еврото, да поиска влизането в еврозоната да бъде от 1 юли 2025 г. Така един месец по-късно вече няма да можем да плащаме с левове. Депутатът от ПП „Възрждане“ Димо Дренчев поискаха срокът за плащане с двете валути да бъде удължен от един на три месеца, но депутатите не подкрепиха предложението. Министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че в другите страни, които последни са въвели еврото, срокът за плащане с две валути е бил само две седмици. Ако срокът е по-дълъг от месец, ще бъде натоварен бизнесът, защото трябва да отчита приходите от продажби в две валути.

Шест месеца след въвеждане на еврото в търговските банки и в „Български пощи“ хората ще могат безплатно да обменят левове за евро. Но при обмяна на по-големи суми, това ще става с предварителна заявка – както сега трябва да бъде правена заявка при теглене от банките на големи суми в брой. За обмяна на суми от 1000 лв. до 10 хил. лв. в „Български пощи“ ще бъде необходима предварителна заявка от 3 до 5 дни. Ако човек има над 10 хил. лв. в брой и иска за ги обмени в поща, ще може да го направи на няколко пъти, а не в един ден. За обмяна на левове в банките ще бъде необходима предварителна заявка за суми над 30 хил. лв.

БНБ ще обменя левове за евро безплатно без краен срок. Но в страната има само пет офиса на БНБ, където това ще става. Опитът на другите страни, които последни влязоха в еврозоната, е че веднага след като Съветът на ЕС вземе решение за въвеждане на еврото, хората започват да внасят парите си в банките. Така на датата на въвеждане на еврото парите им автоматично се обменят в единната валута.

Цените в магазините ще бъдат обявявани и в левове и в евро един месец след взимане на решението на Съвета на ЕС за приемането ни в еврозоната. Обявяването на цените в две валути ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната.