Пластмасова кофичка на 44 години изхвърли морето

Жена, събираща боклуци на испанското крайбрежие Коста Бланка, откри любопитната находка

Новини
12:53 - 14 Януари 2020
1374
Пластмасова кофичка на 44 години изхвърли морето

Морето изхвърли пластмасова кофичка от кисело мляко на испанското крайбрежие Коста Бланка. Жена, събираща отпадъци в Дения открила опаковката с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., съобщи Метро.

Маите Момпо се загледала в отпадъка и вниманието й привлякла марката - "Йопле", която отдавна е изчезнала от испанските супермаркети отдавна - още от 2001 г.

"Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г." - уточни Маите Момпо. Тя подчерта, че находката й показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки.

Върху пластмасовата кофичка пише "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще й трябват 150 години.

"Това е екоцид на планетно ниво - каза Маите Момпо. - Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показаха напоследък, че 90% от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода.

Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия. Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан като заплаха за морските обитатели.

Въздействието й върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.