Платини се вози на патрулка, а Перуката – на джип

Кога някой ще се сети да провери дейността на "Шайката на четвъртите в света"?

Актуални новини
15:04 - 18 Юни 2019
5148
Платини се вози на патрулка, а Перуката – на джип

Единият се вози в арестантска кола с белезници на гърба, а другият – на баровски джип, който идва да го вземе от пистата на Националния стадион. Единият е трикратен носител на „Златната топка”, а другият е посредствен вратар, който се чешеше по топките при всяко второ центриране на далечната греда. Единият е френска икона и символ на нацията, другият – чалга легенда и любимец на всички потни кючекини начело с Преслава. Познавате ли ги? Казват се Мишел Платини и Борислав Михайлов.

Кавалерът на „Почетния легион” е един от хората, които оформиха лицето на европейския футбол в последните четири десетилетия както с гениалността си на терена, така и административните си умения, когато замени фланелката на „петлите” с костюм. Това обаче не можа да му послужи за индулгенция и когато беше спипан да бърка в кацата с меда, комисионите и медийните договори, белезниците щракнаха за Мишел.

От друга страна Борислав Михайлов имаше незабележима кариера, в която запомнихме две хванати дузпи на стъписани мексикански индианци и първият посаден на темето мокет в историята на българския футбол. Като функционер Перуката е арогантна карикатура, която с демонстративното си пиянство и престъпно бездействие превърна клубните и националния ни отбор в ташака на Европа.

Бобката обаче носи митоманския ореол на легенда и е недосегаем в полазения си от винарки кабинет. Михайлов е абсолютно изряден в сметките, морално и етично бляскав, той не взима проценти, не се занимава с лобизъм, не урежда конгресни резултати, не кадрува по шуробаджанашки. Всъщност, няма от къде да знаем, защото никой не си е направил труда да го провери.

Какво точно трябва да се случи в управляваното от олиселия вратар ведомство, за да предизвика проверка от ДАНС, НАП, Агенцията за финансов надзор и всички останали инструменти на държавния контрол? Защо от 15 години всички се задоволяват с това да псуват шайката на „Четвъртите в света” за пагубните й за българския спорт действия, вместо да изтърбушат из основи дейността им с всички законови средства?

Тогава, ако се окаже, че Боби бандата му се чисти, ще им кажем „Евала!” и ще им се извиним за загубата от Косово. Но презумпцията им за невинност вече отдавна е с изтекъл срок на годност. Крайно време е някой да се задейства.