Пленумът реши: Иво Христов на 4-то място в листата на БСП

Курумбашев поставил условие на Нинова да оглави групата на ПЕС в ЕП, Дърева недоволства защо Сергей не е кандидат

Актуални новини
15:25 - 14 Април 2019
2214
Пленумът реши: Иво Христов на 4-то място в листата на БСП

Пленумът на БСП утвърди категорично началника на кабинета на президента Иво Христов на четвъртото място в евролистата на левицата, каквото бе предложението на лидера Корнелия Нинова. По-рано днес номинацията му бе утвърдена от тясното ръководство на Столетиницата в лицето на Изпълнителното бюро, а в ранния следобед и членовете на Националния съвет гласуваха "за" попадането на Иво Христов в листата. Той е най-голямата изненада в нея. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев не фигурира в евролистата, предложена от Корнелия Нинова.

От залата предложиха на четвърта позиция да бъде подреден настоящият евродепутат Петър Курумбашев, който беше планиран за деветото място и обяви, че това е подигравка за него. Гласуването обаче беше в полза на президентския началник на кабинета, а Курумбашев не бе подложен на вот. За това Иво Христов да отиде в Брюксел са гласували 90 социалисти, 20 са се обявили против, а 22 са се въздържали, съобщи Канал 3.

Самият Курумбашев пък настоял да бъде подложена кандидатурата му на гласуване, след като от негова позиция по-рано днес стана ясно, че е на девето място и че е обиден от този факт. Пред пленума Курумбашев заявил, че не е поставял никакви условия на Корнелия Нинова. Това провокирало лидерката на БСП да скочи и да го опровергае. Нинова разкрила, че Курумбашев й е поставил две условия - да бъде на второ или трето място в листата на партията и да оглави групата на левицата в ЕП.

След дълги спорове социалистите утвърдиха само местата на гражданската квота и коалиционните партньори. Така на десето беше одобрен Велизар Енчев със 119 гласа за", а на 17-о - лидера на "Екогласност" Емил Георгиев, който е събрал подкрепата на 117 социалисти. За последното място пак от залата предложиха и Славчо Велков.

Попълването на коалиционните квоти бе предшествано с дълга увертюра на вътрешните опоненти на Корнелия Нинова на тема - листата с или без Сергей Станишев.

Най-рязко на предрешения списък на соцлидерката скочили Велислава Дърева и Антон Кутев.

"Имат ли смисъл номинациите в партията - това, което се върши, е скандално. Ако Курумбашев е тежко обиден, какво да кажем за Станишев, който има най-много номинации?", попитала журналистката от "Дума" и член на Националния съвет. Двамата с Кутев се поинтересували дали бъдещите евродепутати на левицата ще са част от групата на ПЕС в Европарламента, по повод отстраняването на президента му.

От вътрешната опозиция се готвят да контраатакуват място по място в листата, за да я пренаредят, а ако не успеят, ще опитат да я бламират анблок.

„Когато водачът на листата не е член на партията, първото следващо място, което трябва да отделим за коалиционен партньор или за гражданска квота, е шесто. Трябва да има четири знакови имена за партията професионалисти, които да застанат след водача. Всичко друго за мен е неудовлетворително. Янаки е стойностен човек. Сергей Станишев е качествен и стойностен човек. В партията има такива хора и те трябва да намерят място в тази четворка, за която говоря“, коментира членът на Националния съвет Георги Божинов.

От своя страна Велизар Енчев каза следното по адрес на президента на ПЕС: "Сергей Станишев не може да бъде в листата, ако подкрепя Истанбулската конвенция и ако е за Пакта за миграция“.


Очаквайте още подробности! Репортерите на Lupa.bg следят развитието на драматичния пленум на БСП.


Снимка: Архив: Булфото