Пловдив прави ток с пречиствателна станция

Техномания
17:11 - 03 Ноември 2022
1651
Пловдив прави ток с пречиствателна станция

Реконструкцията и модернизацията на Пречиствателната станция за отпадъчни води на Пловдив ще приключи в края на месеца. Това стана ясно по време на направената инспекция на обекта от кмета Здравко Димитров и заместник-кметът по строителство Пламен Райчев.

Към момента проектът е приключен на 95%  като изцяло пътят на водата  е изпълнен, предстои покриване на съоръженията за утайки и довършителни работи около съоръженията, където ще бъде засадена растителност, съобщи Димитър Пелиев, директор на фирмата изпълнител.

Готово е и съоръжението за производство на биогаз след анаеробното измиване на утайките в така наречени метан танкери“, допълни главният проектант на съоръжението инж. Павел Павлов.

По думите му с произведената  електроенергия ще се задоволяват 50% от нуждите на пречиствателната станция и ще се намалят сметките. Той съобщи, че вече е монтирана и единствената в страната изсушителна инсталация за утайки.

Преминавайки през нея утайките  остават с такава концентрация и състав, че директно могат да отидат и да бъдат изгорени във всеки ТЕЦ за твърдо гориво. "Тоест, след тази инсталация повече няма да има остатъчен продукт", уточни инж. Павлов.

Кметът Димитров коментира, че когато всичко е проектирано и направено добре, нещата се случват бързо и качествено.

Припомняме, че инвестицията е на стойност 70 млн. лв и се осигуряват по Оперативна програма. Проектът засяга над половин милион души и ще доведе до подобряване на пречистването на отпадъчните води не само на Пловдив, но и на селата Брани поле, Белащица, Първенец, Марково и Брестник.

На челната снимка: Кметът Здравко Димитров с работниците от строителна фирма „Главболгарстрой“, която модернизира пречиствателната станция