Пловдив ще има държавна автогара

Кметове поискаха сами да оперират транспортни линии на принципа на ученическите автобуси

Новини
17:46 - 28 Ноември 2023
3563
Пловдив ще има държавна автогара

Пловдив много скоро ще има държавна автогара, която ще бъде ситуирана на Централна гара. Това съобщи областният управител Илия Зюмбилев на среща с кметовете на общините, посветена на транспортните проблеми, цитиран от БТА.

По думите му така се ще намалят значително таксите, които сега плащат транспортните фирми за влизане в частни автогари. Той обясни, че вече е провел разговор с министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и че има пълното разбиране на държавата.

Зюмбилев посочи, че Областната управа има постъпили десетки жалби и сигнали за неизпълнение на курсовете, за неспазване на разписанията и необслужване на цели линии, "което води до сериозно социално напрежение в населените места". Имаме готовност да организираме среща с народните представители от Пловдив-град и област, за да ги запознаем с проблемите и да искаме от тях съдействие, допълни той.

Кметовете на общините настояват също да се

вземат сериозни мерки срещу един от превозвачите, който се явява монополист в Пловдивска област.

Той е поел най-много линии от областната транспортна схема, но не успява да ги обслужва.

Примерите са десетки, особено остро стоят проблемите в по-малките общини, чийто линии не са толкова атрактивни, но те пък са длъжни да ги поддържат, защото имат социални функции. Именно тези линии повечето общини искат да ги поемат на принципа на ученическия транспорт. За целта обаче е необходима промяна в Закона за автомобилните превози, която да разреши на общините да упражняват такава дейност, без да регистрират общинска фирма.

Част от междуселищните линии в областта се възлагат с обществени поръчки от Община Пловдив. Общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта" съобщиха, че през следващите три седмици ще проведат срещи с общините. В тях те трябва да решат дали искат сами да оперират линиите или отново ще ги възлага Община Пловдив.