Пловдивски художници на бунт срещу Иван Тотев заради отнета им галерия

Творците протестират на фона на „Лунната соната”

Култура
20:26 - 02 Септември 2019
3860
Пловдивски художници на бунт срещу Иван Тотев заради отнета им галерия

Протест на художници в Европейската столица на културата. Под звуците на „Лунната соната” и с бели платна в ръце десетки творци се събраха на протест под прозорците на местната власт. Причината - отнемали им залата, в която винаги са показвали картините си.

Най-новата художествена галерия в Пловдив е построена на мястото на залата на Дружеството на пловдивските художници. За изграждането на модерната галерия, която е на два етажа, държавата плати 3 500 000 лева. Общината даде 700 000 лева. Спорът е кой да отговаря за нея – Община Пловдив или Дружеството на пловдивските художници.

„Сградата ни я отнемат и ние няма къде да излагаме. Художниците, които са визитната картичка на Пловдив, са на улицата с три големи изложби, едната от които е международна испанска с присъствие на посланик”, заяви пред НТ Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството на пловдивските художници.

„Това е обида за цялата наша гилдия”, каза художникът Иван Шишков.

„Не може да оцелява едно дружество със 107-годишна история и някой да говори за подаяние. Тази зала е била наша и ще си остане такава. Тя не ни трябва да нас. Тя трябва на пловдивчани. Трябва на България. Този град е наричан Град на художниците”, каза една от протестиращите.

Конфликтът между Дружеството на пловдивските художници и местната власт избухна още след обявяването на решението галерията да бъде съборена и на нейно място да се издигне модерна сграда. Тогава от артистичната гилдия заявиха, че не вярват, че след това тя ще им бъде върната. Според кмета на Пловдив, теренът е публична общинска собственост и дружеството на художниците няма средствата, за да я поддържа. Месечно са необходими 10 000 лева.

„Минаха времената, когато някой можеше да вземе нещо и някой друг да му плаща сметката. Това са едни отминали времена”, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той ще предложи сградата да се стопанисва от Градската художествена галерия и в нея да бъдат назначени на работа 15 души, на които Общината ще плаща. Всеки по график ще може да излага творбите си.