По-малко бебета в Италия заради коронавируса

Жителите на Ботуша се страхуват да отглеждат деца заради икономическата криза в епидемията

Новини
17:33 - 03 Юли 2020
1391
По-малко бебета в Италия заради коронавируса

Заради пандемията от коронавирус в Италия се очаква сериозен спад на раждаемостта, пише в публикувания днес годишен доклад на Националния статистически институт, цитиран от БГНЕС.

Проведените неотдавна проучвания вземат предвид атмосферата на неизвестност и страх заради пандемията и показват ясно първите последици от това в близко бъдеще. Обръща се специално внимание и на негативните тенденции на пазара на труда, създаващи проблеми за италианците, които биха искали да имат деца, но не могат да си го позволят поради икономически причини.

Според прогнозите заради пандемията броят на новородените през тази година може да намалее с повече от 10 000 и да достигне 426 000. Песимистичният сценарий предвижда аналогичен спад в раждаемостта и за 2021 г., която броят на новородените може да достигне до 396 000.

През 2019 г. нивото на раждаемост в Италия достигна историческия си минимум, когато броят на новородените беше само 435 000, като почти 20% от тези деца са родени от чужденки. В доклада се подчертава, че това е най-ниският показател, откакто е създадена италианската държава през 1861 г.

Тенденцията към намаляване на раждаемостта в Италия се наблюдава вече в продължение на 10 години.