По спешност: Приземиха 171 самолета “Боинг” заради огромна дупка по време на полет

Пътниците са дишали през кислородни маски, след като машината се е разхерметизирала

Новини
21:51 - 07 Януари 2024
2946
По спешност: Приземиха 171 самолета “Боинг” заради огромна дупка по време на полет

Хиляди пътници са изправени пред анулирани полети, след като още в събота големи US авиокомпании приземиха незабавно над 100 самолета “Боинг”.

Американският регулатор на авиационната администрация нареди спешни проверки заради аварийна врата, която се откъсна и излетя по време на полет над Орегон, вследствие на което в превозното средство със 177 пътници на борда зейна огромна дупка, колкото хладилник, съобщиха западни издания.

По време на инцидента в петък полет 1282 на “Аляска Еърлайнс” от Портланд, Орегон, до Онтарио, Калифорния, достигнал близо 5000 м височина, когато започнало аварийно снижаване. Пътниците на борда разказват, че голяма част от външната обвивка на самолета е изхвърчала малко след излитането. Няма загинали, някои хора са били с леки наранявания.

Кадри, разпространени в социалните мрежи, показват нощното небе и светлините на Портланд през огромната дупка. Видими са също изолационни материали и други отломки.

“Пролуката бе широка колкото хладилник”, разказва един от летелите на борда.

Друг описва как ризата на дете е била разкъсана от вятъра, докато самолетът е кацал аварийно.

Експерти смятат, че хората на полета са изкарали късмет, че са били само на около 5000 м надморска височина.

По тяхно мнение, ако машината е успяла да достигне максималното си изкачване, развръзката е щяла да бъде трагична. Това се дължи на факта, че колкото по-нависоко е самолетът, толкова по-силна е декомпресията и по-ниска е температурата.

Общо 171 самолета с модел “Боинг 737 Макс 9” трябва да бъдат приземени и проверени заради инцидента от този уикенд.

“Търкиш Еърлайнс”, която оперира и в Европа, свали от небето 5 свои самолета от този модел.

Всяка проверка отнема между 6 и 8 часа. Не се очаква нарушаване на въздушното движение в Европа обаче, тъй като тези самолети са малко. Повечето оперират на територията на САЩ.

Съобщава се, че машината, участвала в аварийната ситуация, е нова - влязла е в експлоатация едва през ноември 2023 г. С нея са били изпълнени по-малко от 200 полета.

Моделът “737 Макс” е създаден, за да се конкурира с “Еърбъс A320neo”. Двата най-големи производителя на пазара целели да предложат на авиокомпаниите по-голям обхват, по-добра ефективност, но и по-екологичен транспорт.

Същият модел на “Боинг” обаче бе спрян от експлoатация до декември 2020 г. след две фатални катастрофи. През октомври 2018 г. при полет от индонезийската столица Джакарта загинаха 189 души, а през март 2019 г., потегляйки от Адис Абеба, имаше други 157 жертви.