Почина кралицата на италианската комедия

Режисьорката Лина Вертмюлер си отиде на 93 години

Култура
17:02 - 09 Декември 2021
4207
Почина кралицата на италианската комедия

Лина Вертмюлер, кралицата на италианската комедия и първата режисьорка, номинирана за наградата "Оскар", почина на 93 години, съобщиха Асошиейтед прес и АФП, цитирани от БТА. Тя, заедно с Лиляна Кавани, е сред малкото жени, наложили се в италианското кино през 60-те и 70-те години на миналия век.

Кариерата й започва като помощник-режисьор на Федерико Фелини във филмите му "Сладък живот" и "Осем и половина". През 1963 г. тя заснема първия си пълнометражен филм "Базилиски". Следват няколко филма, а през 1972 г. сатирата й за мафията "Обидената Мими" е включена в програмата на кинофестивала в Кан.

За Оскар е номинирана през 1976 г. със "Седемте хубавици" - не само за режисура, но и за сценарий. Нейният "Филм за любов и анархия" - политическа притча за зараждането на фашизма носи на Джанкарло Джанини наградата за най-добър актьор на кинофестивала в Кан през 1973 г.

Лина Вертмюлер работи активно до 2004 г. През 2019 г. Лина Вертмюлер получава почетна награда "Оскар" за цялостно творчество.

Италианският министър на културата Дарио Франческини отдаде почит на Вермюлер, като каза, че "класата и безпогрешният й стил" са оставили следа върху италианското и световното кино.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери се поклони в Туитър пред "една легенда на италианското кино, велика режисьорка, създала филми, изпълнени с ирония и интелигентност".