Почина легендата Борис Мареков - основателят на "Мото-Пфое"!

Новини
17:50 - 04 Април 2022
4694
Почина легендата Борис Мареков - основателят на "Мото-Пфое"!

На 86-години почина живата история на българския автомобилен бизнес Борис Мареков - основателят на "Мото-Пфое".

В началото на 90-те години той основава компанията - представител на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover в България и работи в нея като консултант почти до последно.

Инженерът по професия започва трудовата си дейност в първите дни на 1960 година като конструктор в тогавашния Завод 12 с „дребно” участие при създаването на двигателя на първия български лек автомобил „Балкан”, произведен в Ловеч.

В края на 80-те става генерален директор на „Мототехника”, а в началото на 90-те създава „Мото-Пфое”. Мареков посвещава повече от половин век от своя живот на автомобила.

По повод смъртта му бившата депутатка Мария Капон написа: "От този свят си отиде една легенда, истинската история на автомобилния бизнес - Борис Мареков! Той посвети повече от половин век на автомобила.

В началото на 90 години създава Мото-Пфое! Имах честта да се докосна до неговата Вселена в последните 25 години, неговата мъдрост и великодушие бяха заразяващи, той вярваше в силата на младостта, съчетана с енергията и разума. Благодаря Ви, г-н Мареков за всеки един разговор, за всяка книга, за всеки урок как да живеем и работим, защо е важно да преследваме мечтите си и да не забравям, че животът трябва да се преживява в приключения. Казваше ми, “обичай хората, съобразявай се с тях, всеки носи собствена искра, болка и надежда!

Предизвиквай ги да надскачат себе си! Намирай начин да им показваш, че са незаменими и колко разчиташ на тях! И никога не забравяй, твоят дом е твоята крепост, направи компанията си бащин дом за хората ти. Дори, когато отидат другаде, те винаги да чувстват “бащината” компания като близка! Това е рецептата за добър бизнес и достоен живот”

Ще се усмихна, защото знам, че г-н Мареков обичаше да се радва на всяка усмивка. Болката за мен е като за загубата на баща, на пътеводител, който те прекарва от мрака в светлината…толкова много ще ми липсва…!

Съболезнования за семейството му и за целия екип на Moto-Pfohe, които са неговата гордост!"