Почина поетът Петър Василев, написал "Две праскови и две череши"

Лирикът е издъхнал на 83-годишна възраст

У нас
22:08 - 17 Март 2020
7531
Почина поетът Петър Василев, написал "Две праскови и две череши"

На 83-годишна възраст почина поетът Петър Василев. Той е един от емблематичните поети на България. Силно патриотичен, с изявена гражданска поезия, в която любовта към родина, род и любима е водеща. Автор е на "Две праскови и две череши", послужило за основа на хитовата песен на група "Диана Експрес".

Петър Василев е роден през 1937 г. в село Хухла, Ивайловградско. Учи в Института за прогимназиални учители в Хасково. Завършва българска филология в Софийския университет и двегодишен курс по журналистика.

Работи като учител в Родопите, журналист във в. “Нов живот“, бил е председател на Клуба на дейците на културата в Кърджали, зам.-главен редактор на алманах „Юг“ в Хасково, директор на Литературния музей в града, дългогодишен председател на Дружеството на писателите.

Публикува стихове от 1955 г. Превеждан е на руски, белоруски, украински, арменски, грузински, монголски, сръбски език. Лауреат е на редица национални конкурси. Носител е на голямата награда „Александър Паскалев“ на Община Хасково. Автор е на петнайсет книги, сред които „Бригадирът и летният дъжд“, „Детелина разковниче мое“, „Да бъда гражданин“, „Лично бреме“, „Не само хляба“, „Южна тераса“ „Рана“, „Българска орис“.

По стихотворението му „Наследство“ ("Две праскови посях и две череши") Митко Щерев и „Диана експрес“ създадоха непреходен хит.

Екипът на Lupa.bg изказва съболезнования за семейството и близките на Петър Василев!