Подготвя се въвеждане на VAR у нас още този сезон

Финансирането за четири мобилни системи ще дойде от ФИФА

Спорт
10:59 - 29 Август 2020
2011
Подготвя се въвеждане на VAR у нас още този сезон

БФС все пак обмисля въвеждането на системата "Видео асистент рефер" (VAR) за този сезон, съобщи Dsport. Идеята е мачовете от втората фаза на първенството в Ефбет лига (само първата шестица) вече да се играят с помощта на VAR. Дори има определена начална дата на въвеждане - 24 април 2021 г.

По проекта се работеше от есента на миналата година, но заради кризата с COVID-19 той беше временно замразен и нямаше възможност да стартира от началото на настоящия сезон. За начало се предвижда да бъдат закупени четири мобилни системи за VAR, които ще бъдат разположени в различни части на България. Финансирането за тях ще дойде от ФИФА.

От БФС трябва да платят обучението на реферите (18 водещи и 18 асистенти), което трябва да започне от октомври. Първоначално при спорните ситуации няма да се разчита на решение от рефери в стаята с VAR, а главният съдия ще взема решение, след като прегледа запис на терена.

Междувременно и стадионите трябва да покрият необходимите изисквания за разполагане на системата VAR, а в противен случай няма да могат да домакинстват там. От сезон 2021/22 трябва във всички мачове в Ефбет лига да се използва VAR, както и в решителната фаза на турнира за Купата на България.