ПОДИГРАВКА: Винетките по-евтини с няколко лева от догодина

Политика
15:03 - 12 Май 2022
1566
ПОДИГРАВКА: Винетките по-евтини с няколко лева от догодина

Цената на годишната винетка ще е по-ниска с 10 лева от 1 януари 2023 г. Стойността й се намалява от 97 на 87 лева. Това предвижда проект за новите такси за републиканската пътна мрежа, публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от МРРБ. Предвижда се намаляване на цените и на останалите винетки за леки автомобили - за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична - 13 лв., за месечна - 27 лева, а за тримесечната - 48 лв.

В момента те са с между 1 лев (за уикенд тарифата - б.р.) и 9 лева (за тримесечната - б.р.) по-скъпи. 

Предлага се също актуализация на размера на тол таксите за превозни средства над 3,5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас, които и в момента са включени в обхвата на тол системата, но се таксата е нулева. Промяната се предвижда да влезе в сила от юли тази година.

Според проекта тол таксата за тежкотоварните превозни средства ще е в размер между 4 и 43 стотинки според вида на автомобилите и класа пътища. За автомобилите между 3,5 и 12 тона ще се плащат между 4 и 7 стотинки за километър по второкласни пътища. За преминаването им по първокласни пътища ще се плащат между 6 и 9 стотинки, а за автомагистрала - между 10 и 13 стотинки.