Подновиха разследването за прегазената от влак жена край Бобов дол

Дъщерите на починалата се усъмниха, че става въпрос за самоубийство

Общество
17:29 - 01 Юни 2023
1259
Подновиха разследването за прегазената от влак жена край Бобов дол

Разследването за блъсната от влак жена в района на Бобов дол ще бъде възобновено. Това определи Софийският апелативен съд по жалба на дъщерите на починалата 69-годишна Р. Т.

Пенсионерката напуснала дома си в Бобов дол вечерта на 13 юли 2021 г. преди 22 ч., за да се отзове по-късно на влаковата линия, между релсите, в близост до закритата жп спирка "Банковица", където малко след 03.35 ч. на следващата сутрин била затисната от влакова товарна композиция. Машинистът подал сигнал на тел. 112. Пристигналите на място полицаи и спешни медици установили, че жената е още жива, но с обезобразено лице. Откарана била в болница, но починала от тежките травми.

Образувано е било досъдебно производство, но през януари т. г. Окръжна прокуратура - Кюстендил го е прекратила, защото приема, че машинистът е бил в невъзможност да спре влака преди достигане тялото на Р. Т. Окръжният съд също потвърдил прекратяването, но дъщерите на починалата обжалват и Софийският апелативен съд го върна на прокуратурата, за да извърши още следствени действия.

Дъщерите твърдят, че майка им, макар, че имала придружаващи заболявания, на е имала суицидни нагласи, била жизнена и енергична, полагала грижи за инвалидизирания си съпруг и за имота си. Не било установено, когато е напуснала дома си часове преди да я открият на релсите, къде е била.

Според съда не е направено задълбочено проучване на обстоятелствата, при които Т. се е оказала на жп линията. Отхвърлянето на възможността това да се дължи на чужди действия, трябва да е убедително елиминирана. Не било ясно дали заболяванията й могат да доведат до внезапно прилошаване и падане. Не било изяснено къде се е намирало фенерчето, предадено в болницата заедно с дрехите и обувките на жената, дали хората, които са я видели за последно са имали спомен за носени от нея обеци. Още много пропуски в разследването са открити от апелативните съдии, които отмениха постановлението за прекратяване на наказателното производство и го върнаха за изпълняване на конкретни указания.