Погребват кралица Елизабет Втора до принц Филип (НА ЖИВО)

Кралицата почина на 8 септември, на 96-годишна възраст, след 70 години на трона

Свят
17:21 - 19 Септември 2022
4905
Погребват кралица Елизабет Втора до принц Филип (НА ЖИВО)

Погребват кралица Елизабет Втора до покойния ѝ съпруг принц Филип.

Това ще стане на частна траурна церемония в замъка "Уиндзор". Тленните останки на Елизабет Втора ще бъдат положени до покойния ѝ съпруг принц Филип, в мемориалния параклис на крал Джордж VI, разположен в параклиса "Сейнт Джордж".

На церемонията ще присъстват всички от свитата на Нейно величество и нейните близки. От ковчега ще бъдат свалени короната и скиптъра на Елизабет Втора, които ще бъдат пазени до коронацията на крал Чарлз Трети. 

Кралицата почина на 8 септември, на 96-годишна възраст, след 70 години на трона.

Светът се прости с кралица Елизабет Втора на траурна церемония, която се състоя в Уестминстърското абатство по-рано в понеделник. На нея присъстваха около 500 високопоставени политици, сред които и българският президент Румен Радев.

Замъкът "Уиндзор", където ще бъде положена кралицата, е най-старият в Англия и символ на Обединеното кралство. Бил е постоянно обитаван от 40 монарси в продължение на почти 1000 години - и е имал особено значение за покойната кралица Елизабет Втора през целия й живот. Като тийнейджър тогавашната принцеса Елизабет е изпратена в замъка по време на Втората световна война, когато Лондон е изправен пред заплахата от бомбардировки. Кралицата използва огромната резиденция, за да приема монарси и държавни глави през цялото си дълго управление. Съвсем наскоро тя го направи свой постоянен дом по време на пандемията от коронавирус.

Погребението на кралицата се превърна в най-гледаното събитие в историята на телевизията.