Показаха саркофага на Рамзес I I в Париж

Самата мумия обаче си е останала у дома, в Египет заради забраната да се пренася

Новини
16:03 - 06 Април 2023
1376
Показаха саркофага на Рамзес II в Париж

Саркофагът на древноегипетския фараон Рамзес II беше представен днес пред репортери в Париж при рядкото му пътуване извън Египет.

Богато украсеният саркофаг ще бъде изложен на публиката във френската столица от 7 април до 6 септември.

Бенедикт Лойер, научен съветник на изложбата, заяви пред АФП, че "изключителното" заемане се дължи на "безпрецедентно сътрудничество между Франция и Египет".

Изложбата на Рамзес II е на обиколка, която включва САЩ и Австралия, но само Франция получава саркофага в знак на признание за помощта на френските учени, които помогнаха за спасяването на мумията от разлагане след предишно посещение в Париж през 1976 г.

Самата мумия този път е останала у дома, тъй като египетският закон вече забранява транспортирането на кралски мумии в чужбина.

Рамзес II, известен още като Рамзес Велики, управлява повече от 60 години през XIII в. пр.н.е. и ръководи големи военни завоевания и монументални строителни проекти, като същевременно намира време да стане баща на повече от 100 деца.

"Накратко, той е бил необикновен цар", казва Лойер.

Франция разполага с 54 екипа по антиките, които работят в Египет - най-много от 25-те държави, които понастоящем имат изследователски екипи там.

Боядисаният в жълто саркофаг от кедрово дърво, на който е изобразен легнал цар в ярки цветове със скръстени на гърдите ръце, държащ скиптър и камшик, всъщност не е оригиналният ковчег на Рамзес II.

Надписите по стените на саркофага описват как тялото му е било премествано три пъти от 1070 г. пр.н.е., след като гробницата му в Долината на царете в Луксор е била ограбена от иманяри.

Мястото на последния му покой е открито почти три хилядолетия по-късно през 1881 г., точно когато и то е ограбено.

Завладяващата изложба в Париж включва и множество статуи, маски и бижута от този период - общо над 180 предмета, както и 3D възстановка на една от битките на фараона срещу Хетската империя.

В миналото египетските реликви се оказаха хит - преди четири години около 1,4 млн. души посетиха изложбата за Тутанкамон в Париж.

Новата изложба в Grande Halle de la Villette обещава да бъде още по-популярна, заявиха организаторите. Вече са продадени 145 000 билета, което е значително повече от броя на продадените билети преди откриването на изложбата за Тутанкамон.

"Рамзес II побеждава времето. Подобно на Тутанкамон, той стана безсмъртен", каза Лойер.