Поклонението на ген. Никола Колев събра смъртните врагове ген. Мутафчийски и Румен Петков (СНИМКИ)

Актуални новини
11:56 - 12 Май 2021 (обновена)
6725
Поклонението на ген. Никола Колев събра смъртните врагове ген. Мутафчийски и Румен Петков (СНИМКИ)

Десетки настоящи и бивши военни, политици и общественици си взеха последно сбогом с екс началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, който почина три месеца преди да навърши 70 години. Поклонението беше днес във Военния клуб в София. 

Ген. Колев беше и началник на кабинета на президента Георги Първанов от 2007 до 2012 г. и посланик в Нидерландия. Никола Колев почина на 8 май след кратко боледуване. 

Президентът Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев се присъединиха към приятели и колеги, които отдадоха последна почит към бившия началник щаб на генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев. На поклонението дойде и бившият държавен глава Георги Първанов.

На поклонението се сблъскаха и отявлените врагове - началникът на ВМА и досегашен шеф на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. 

Сред опечалените бяха и друг бивш началник на Генщаба ген. Златан Стойков, бившият министър на отбраната Бойко Ноев, Петър Мутафчиев и Георги Божинов от БСП.

Ген. Никола Колев е роден на 9 август 1951 г. в първомайското село Караджалово. Завършва Техникума по електроника в Пловдив през 1970 г, а след това през 1975 г – профил Радио Технически Войски във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, Военната академия „Г. С. Раковски“ в София, Военната академия на Генералния щаб на СССР в Москва и Института по управление на ресурсите за отбрана в Монтерей, САЩ.

Преминал е курсове на обучение в Академията за противовъздушна отбрана (ПВО) в Твер (Русия), Езиковия институт на Въоръжените сили на САЩ в Сан Антонио, Център „Джордж Маршал“ в Гармишпартенкирхен (Германия) и Висшия институт по отбранителни изследвания на Въоръжените сили на Франция.

Никола Колев има 31 години стаж като офицер в Българската армия.

Като младши офицер е бил началник радиолокационен възел и началник-щаб на батальон от войските за ПВО в състава на 1-ви Отделен РадиоТехнически Батальон, осигуряващи в радиолокационно отношение учебно-бойната дейност на авиационните части на Двадесет и втори изтребителен авиополк с. Безмер до 1983 г.

Като майор е бил помощник-началник щаб на Деветнадесети изтребителен авиополк в с. Граф Игнатиево до 1988 г

Като подполковник е бил началник-щаб на Първа дивизия ПВО в Божурище до 1992 г.

Като подполковник през 1992 г е назначен като военен съветник по ПВО на президента Желю Желев, където впоследствие получава и званието полковник.

На 3 май 1996 г. е удостоен със звание генерал-майор. На 26 юни 1996 г. е назначен за началник на Щаба на Военновъздушните сили. На 19 август 1996 г. е освободен от длъжността началник на Щаба на Военновъздушните сили и назначен за първи заместник-началник на Гл. щаб на ВВС, считано от 1 септември 1996 г.

На 4 май 1998 г. е освободен от длъжността първи заместник-началник на Главния щаб на Военновъздушните сили, назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия, двете считани от 7 май и удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант.[4] На 11 април 2000 г. е освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите. На 7 юли 2000 г. е удостоен с висше военно звание генерал-лейтенант, освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите и назначен за заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите.

На 6 юни 2002 г. е освободен от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите, назначен за началник на Генералния щаб на Българската армия и удостоен с висше военно звание генерал. Бил е член на политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (1998 – 2002), (2000 – 2002), на Военния комитет на НАТО (2002 – 2006) и на Военния комитет на ЕС (2005 – 2006).

На 4 май 2005 г. е назначен за началник на Генералния щаб на Българската армия със срок до 31 май 2006 г. На 25 април 2006 г. е назначен за съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, считано от 1 юни 2006 г.

На 26 май 2006 г. е награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключителния му принос при реализиране на „Плана за организационно изграждане на въоръжените сили на Република България до края на 2004 г.“ и разработване на „Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г.“, за проявен висок професионализъм и компетентност в стратегическото ръководство на Българската армия при създаване на нови оперативни способности и необходими условия за приемането ни в НАТО, за успешното ни интегриране в съюза и за достойното участие на българските военни контингенти в мироопазващи мисии извън страната.

На 4 август 2006 г. е освободен от длъжността съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност и от кадрова военна служба, считано от 1 септември 2006 г. От 1 юни до 1 септември 2006 година е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност; освободен е от военна служба, излиза в запас. Снет на 9 август 2014 г. от запаса поради навършване на пределна възраст за генерали 63 г.

Председател е на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка Георги Първанов – Ангел Марин през есента на 2006 г. Бил е началник на Кабинета на президента Първанов януари 2007 г. – януари 2012 година. От 23 март 2012 г. до 16 юни 2016 г. е бил извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Нидерландия.


Снимки: Агнес Методиева