Поколението Z песимисти: Животът ни ще бъде по-лош от този на родителите ни

Младежите в Европа между 16 и 26 години стават все по-мрачни, отсъждат германски социолози

Любопитно
16:00 - 15 Юни 2023
4060
Поколението Z песимисти: Животът ни ще бъде по-лош от този на родителите ни

Представителите на поколението Z - младежите, родени в края на 90-те и малко след 2010-а, се оформят като песимисти. Момчетата и момичетата "предпоследен модел" са убедени, че техният живот ще бъде по-лош и некачествен от този на родителите им.   

Проучването е направено по поръчка на германската организация "Туристик юниън интернешънъл" (ТЮИ), публикувано днес.

През март тази година фирмата за изследване на нагласите "Югав" е тествала 7085 младежи на възраст между 16 и 26 години по поръчка на фондация ТЮИ. Изводът е, че 52% от тях са песимистично настроени за бъдещето си.

Изследвани са младежи от Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания и Полша.

Само 22% от младежите, някои от които живели и в миналия век, са убедени, че ще бъдат по-добре осигурени от родителите си. Колкото и да е изненадващо, децата не са аполитични. Макар че само 10 % се доверяват на политическите партии, 73% все пак смятат, че гласуването на избори е техен граждански дълг.

Докато в предишни проучвания младите германци и поляци са били по-оптимистично настроени от своите европейски съседи, сега те са по-скоро песимистично настроени, установи "Югав".

Социологът Торстен Фас от Свободния университет в Берлин, който е ръководител на проучването, описа резултатите като отражение на постепенна тенденция, а не като реакция на конкретни фактори, като например пандемията от коронавирус или руската инвазия в Украйна.

"Отношението на младите европейци към живота става все по-мрачно и по-мрачно. Гледайки в перспектива, това означава, че внезапно обръщане на тенденцията не е много вероятно", отсъжда тъжния факт експертът.

До 2025 година поколението на родените между 1997 и 2010 година, ще представлява 27 процента от работещите в световен мащаб, изчислява Zurich. Технологии, зелено мислене и пандемия са трите са трите отличителни явления, белязали следващите стълбове на обществото.

За разлика от милинеалите (родените във времевия диапазон от 1981 до 1996) и поколениетo Х (1965-1980), децата на генерация Z са първото цифрово поколение. Те не знаят какво е светът без интернет, не могат и не смятат за нужно да си го представят.

Живелите в условията на финансова рецесия от самото ѝ начало през 2008 година и последвалата криза на последиците от пандемията Ковид-19, поколението Z ще се оформят като прагматични хора, добре понасящи риск, но поставящи сигурността и възнаграждението на първо място. Това все още предстои да видим.

Поколението Z цени заплащането по-малко от всяко предишно поколение - ако трябва да избират между добре платена, но скучна работа пред по-интересна, но за по-малко пари, младежите Z делят избора си поравно.

Младежите държат да работят за компании, които демонстрират "зелено мислене" и прилагат високи стандарти, когато става въпрос за етика и прозрачност. Това са деца, които са отраснали и са били водени от родителите си по протести за толерантност, съдебни реформи и екология. 

Поколението Z може да смени работата си до 10 пъти, докато е на възраст между 18 и 34 години, сочи проучване сред студенти в САЩ, цитирано от Zurich.

Kaто че ли е време да оставим в кариерните архиви концепцията за издигането от рецепцията до кабинета на изпълнителния директор и да я заменим с формулировката "кариера на номад".
Също така около 42% от запитани представители на Z търсят баланса между професионалния и личния живот и оценяват дистанционната работа и гъвкавия отпуск от работа като основен приоритет в избора си - пак според същото проучване.