Полицията в Анкара разгони протестиращи срещу законопроекта за бездомните кучета

Болните и агресивни животни ще бъдат евтаназирани, съгласно законопроект

Новини
20:24 - 26 Юли 2024
761
Полицията в Анкара разгони протестиращи срещу законопроекта за бездомните кучета

Полицията в Анкара влезе в сблъсъци с протестиращи срещу законопроекта за бездомните кучета, предават опозиционни турски медии.

Полицията се опита да разгони демонстрантите, които искаха да се съберат в центъра на града, в резултат на което се стигна до сблъсъци.

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис: „Не можете да ги събирате, не можете да ги затваряте, не можете да ги убивате“, “Изтеглете проекзакона“.

По-рано тази седмица известната френска актриса и защитник на животните Бриджит Бардо призова в писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде оттеглен проектозаконът за справяне с проблема с бездомните кучета в Турция, който бе приет от парламентарна комисия и предстои да бъде гласуван в пленарната зала на парламента.

Предложеното законодателство задължава общините да събират бездомните кучета и да ги настаняват в приюти, където да бъдат кастрирани и обезпаразитявани.

Болните кучета и тези, които представляват риск за здравето на хората или са агресивни, ще бъдат евтаназирани.

Общините също така ще бъдат задължени да изградят приюти за кучета или да подобрят условията в съществуващите приюти до 2028 г.